Rekao je Božiji Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: Neće ući u Džennet onaj koji kida rodbinske veze.
(Muttefekun alejhi)

Ispratili smo buduće hadžije

Ispratili smo buduće hadžije

Mještani naše Janje, u utorak 1. oktobra uveče, ispratili su na ispunjenje pete islamske dužnosti buduće hadžije sa područja našeg Medžlisa. Ove godine put Meke i Medine iz Janje je krenulo 12 džematlija.

Na osnovu tradicije koja datira još od prije agresije na BiH, nakon akšam namaza imami su se podijelili po kućama hadžija, a potom su ih, zajedno sa komšijama, familijom i prijateljima, izveli iz kuća i tekbirima pratili po cijeloj Janji, sve do Atik čaršijske džamije. Tu su buduće hadžije klanjali dva nafile rekjata pred put. Nakon klanjanja jacije namaza održano je kratko predavanje, te proučena zajednička ikrar dova. Glavni imam MIZ Janja, Omer ef. Camić, obratio se prisutnima čestitajući hadžijama odlazak na hadž.

“Ako Bog da, u noćnim satima krećemo put Tuzle, a potom idemo do Džamije kralja Fahda u Sarajevu. Let je planiran u srijedu 2. oktobra u 11:15 sati i, ako Bog da, oko 17:00 sati po našem vremenu, stižemo u Medinu. Nastavlja se naša najbolja tradicija u ispunjavanju pete islamske dužnosti i hvala Dragom Allahu da smo i ove godine dočekali da pratimo naše hadžije na mubarek mjesta, u Meku i Medinu,” kazao je Omer ef. Camić, koji je i vodič ove grupe budućih hadžija, te bedel za svoga rahmetli sina Ejjuba.

                  Uz obostrane halale i želje za mubarek hadžiluk, put Meke i Medine ispraćeni su Ahmet Gruhonjić, predsjednik MIZ Janja, Haša Gruhonjić, Nazif Mehmedović, Mehmed Mujkanović, Nasiha Šukilović, Sadeta Terzimustafić, hadži Ibrahim Gutić, bedel za Šehida Gutić, Nesiba Okanović, bedel za Džemal Okanović, Adnan Camić, bedel za Fatima Gruhonjić, Omer ef. Camić, bedel za Ejjub Camić, te Nurko Čaušević, bedel za Ibrahim Korajčević, i Dževad Koldžo, bedel za Osman Gutić. Bedeluke za rahmetli Ibrahima i Osmana obezbijedile su džematlije Janje.

Milošću Allaha dž.š. buduće hadžije stigle su u Medinu u srijedu 2. oktobra oko 16:00 sati. Ibadet hadža i kurbana spojeni su da se čovjek podsjeti da nema vjere bez žrtve i da nema milosti osim Allahove milosti.

 

 

           

 

 

 

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh