Ebu-Hurejre, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: Kome Allah, d.š., želi dobro, stavi ga na kušnju - belaj.
Hadis bilježi: Buhari

2. Takmičenje za polaznice Škole Kur'ana

U subotu 12.05.2018./26. Ša'bana 1439. h.g nakon akšama namaza u prostorijama Atik džamije održano je proglašenje pobjednica takmičenja koje je organizovano povodom završetka nastave u Školi Kur'ana koja djeluje pri MIZ Janje.

Škola Kur'ana djeluje već duži niz godina, međutim prvi put ovakvo takmičenje priređeno je prošle godine gdje su polaznice imale priliku da pokažu svoje znanje iz učenja sure Ja-sin napamet. Hvala Uzvišenom Allahu što je omogućio da se i ove godine nastavi tradicija i ponovo organizuje takmičenje, ali ovog puta iz dvije oblasti.

Škola Kur'ana pri Medžlisu islamske zajednice Janja, djeluje u nekoliko grupa. Muški odjel vodi Omer ef. Camić u kome su dvije grupe, za mlađi i za stariji uzrast. Odjel za žene je ove godine vodila muallima Cifrić Alma, u tri grupe: Sufara, tilavet Kur'ana sa tedžvidom i Hifz. Časovi za sve učesnice i učesnike su raspoređeni u 4 dana, a bilo je i onih koji su na časove dolazili svaki dan.

Prva grupa polaznica takmičila se u oblasti tedžvida i tilaveta, a druga iz hifza prve četiri sure zadnjeg džuza Časnog Kur'ana, dok su časovi za grupu sufare nešto ranije završeni. Ciklus časova Škole Kur'ana započeo je u mjesecu oktobru prošle godine, a časovi za žene su se održavali dva puta sedmično. Polaznice je vodila muallima Alma Cifrić, koja se hvala Allahu jako lijepo snašla i svoj posao odradila najbolje što može.

Polaznice škole su u jutarnjim satima pred komisijom obavile takmičarski dio. Komisiju su činile: hafiza Fatima Camić, koja je studentica FIN-a u Sarajevu, prof. Enisa Okanović iz Bijeljine i Emina Aganović, također studentica FIN-a u Sarajevu, a koja je imala priliku da bude muallima u našoj Školi Kur'ana prošle godine.

Na početku manifestacije svim polaznicama uručeno je priznanje uz prigodne i skromne hedije nakon čega se prisutnima obratio glavni imam MIZ Janja, Omer ef. Camić.

Grupa hifz: Sehveta Camić, Fatima Skokić, Emina Šukilović, Sabina Godušević, Maida Redžić, Nadira Delić i Alma Ramičević.

Rezultati takmičenja:

  1. Camić Sehveta
  2. Redžić Maida i Šukilović Emina
  3. Delić Nadira

Grupa tedžvid: Selma Mujkanović, Suada Godušević, Mensura Hadžić, Azemina Mulasalihović, Nihada Zvorničanin, Đemila Talović, Sabira Gutić, Alma Baćevac, Nermina Velagić i Meliha Šabanović.

Rezultati takmičenja:

  1. Gutić Sabira
  2. Velagić Nermina
  3. Godušević Suada

Omer ef. je istakao da je u današnjem vremenu, kada je žena stub porodice, te kao majka i supruga ima jako puno obaveza kojima se mora posvetiti, jako važna činjenica da su u svim tim obavezama polaznice pronalazile vremena, a prije svega volju i želju da se druže sa Časnom Knjigom, što je za svaku pohvalu. Posebno je naglasio važnost žene u islamu jer iz hadisa Božijeg Poslanika znamo da je džennet pod majčinim nogama, da žena čovjeku upotpunjuje iman i da kćerka čuva od džehennemske vatre.

Posebna gošća koja je svojim prisustvom i predavanjem upotpunila svečanost bila je prof. Sabrija Mehmedović koja je koordinator Odjela za brak i porodica Muftijstva Sarajevskog. Profesorica je u toku svog predavanja istakla važnost odnosa Božijeg Poslanika prema ženama, te je navela primjer ophođenja Poslanika prema dojilji Halimi i njegovoj strini Fatimi. Govorila je o važnosti mubarek mjeseca ramazana koji dolazi te kako najbolje iskoristiti blagodati najodabranijeg mjeseca od svih mjeseci u kojem je i objavljen Kur'an Časni, kao univerzalna uputa svim svjetovima. Kur'an-i kerim je najčasnija i najsvetija Knjiga na Zemlji. Toliko je sveta da je postizanje sreće moguće samo uz slijeđenje te Knjige. Kur'an časni je Allahova riječ, koju je Allah posredstvom Džebraila, a.s., dostavio Poslaniku, s.a.v.s. Čitanje/učenje riječi ove Knjige donosi sevap a njeno značenje je zakon po kojem muslimani postupaju. Kur'an-i kerim ne liči ni na jednu knjigu. Niko je ne može promijeniti; riječi zamijeniti nekom drugom, niti bilo koji prijevod može izmijeniti značenje. Kur'an-i kerim je vječna mudžiza, i njenoj ljepoti nema kraja. Da se svi ljudi i džinni okupe ne bi mogli napraviti niti nešto slično najkraćoj suri. Kur'an-i kerim ima nevjerovatno dejstvo na čovjekovu dušu. Oni koji su čistog srca, dok čitaju i razumjevaju Kur'an padaju u stanje duhovne opijenosti, usljed čega im se bude najdublje emocije. Kako voda oživljava osušenu zemlju, Kur'an ima takav i jači utjecaj na srca. Unosi novi život i radost u čovjeka, izvještava ga o dunjaluku i ahiretu, i vodi ka beskrajnoj sreći. Kur'an- i kerim je Allahova posljednja poruka čovječanstvu. On je neraskidiva veza između Rabba i roba.

U dva Sahiha – kod Buharije i Muslima – bilježi se od Aiše, radijallahu anha, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Onaj koji vješto uči Kur'an, bit će u društvu plemenitih i čestitih meleka pisara, dok onome koji uči Kur'an pa zastaje i osjeća pri tome poteškoću, pripadaju dvije nagrade: jedna nagrada za učenje Kur'ana, a druga nagrada za teškoću koju osjeća učač.

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh