Allahov Poslanik, s.a.v.s., kaže: Vjernici gledaju na svoje grijehe kao na to da sjede pod jednim brdom strahujući da se ono ne obruši na njih, dok griješnici gledaju na svoje grijehe kao na običnu muhu koja im stane na nos, pa je oni rukom svojom otjeraju!
(Buhari)

Bajramska čestitka Reisu-l-uleme

Bajramska čestitka Reisu-l-uleme

Sarajevo, 16. juli 2015. (MINA) – Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović uputio je danas čestitku povodom ramazanskog bajrama.

MINA u cjelosti prenosi bajramsku čestitku Reisu-l-uleme:

– Danas poslije akšam namaza svjedočit ćemo pojavi mjeseca mlađaka, kojim se završava post mjeseca ramazana. S radošću dočekujemo ramazanski bajram, najradosniji dan u muslimanskoj tradiciji. Njegovi mubarek dani dolaze nam, nakon što smo mjesec dana i noći skrušenom pokornošću i potpunom predanošću Bogu nastojali našim ibadetima: namazom, postom, učenjem Kur'ana, zekatom i sadekatul-fitrom, zadobili Allahovu milost i oprost.

Želim u ovim mubarek danima pozvati sve odgovorne ljude na suzdržanost, mudrost, razuman dijalog i otvorenost a odgovorne u državi da iskažu posebnu osjetljivost prema rješavanju egzistencijalnih pitanja i problema naših ljudi. Potrebne su ozbilne reforme u društvu, mudre političke odluke i strpljiva posvećnost rješavanju problema.

Braćo i sestre,

Ovog Ramazana obilježili smo i 20. godišnjicu genocida u Srebrenici. Tim povodom Islamska zajednica je donijela fetvu i deklaraciju o Srebrenici, sa uvjerenjem da će one doprinijeti našem trajnom pamćenju i dostojanstvenom odnosu prema našim šehitlucima, kako u Srebrenici tako i drugim krajevima naše domovine. Neka nam je uvijek na umu, da se u vjeri iznad svega cijeni iskren odnos prema Bogu, prema sebi i prema drugim ljudima. Kao i uvijek slijedeći upute naše vjere:

Sklapajmo prijateljstva gdje god možemo.

Zalažimo se za istinu kad god vidimo da se želi naturiti laž.

Izbjegavajmo svađe i prepirke o onome u čemu nam koristi, a u čemu je šteta očita.

Praštajmo jedni drugima, jer to učvršćuje vezu među ljudima i narodima.

Svima, muslimanima i muslimankama u domovini Bosni i Hercegovini i Sandžaku, u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i dijaspori, želim sretne i berićetne bajramske dane.

Provedimo ih onako kako je to u našoj tradiciji: s porodicom, rodbinom i prijateljima.

Bajram šerif mubarek olsun!

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh