Bdijenje nekog od vas na Allahovom putu bolje je nego da u svojoj kući klanja 70 godina.
(Tirmizi)

Hadžije na Arefatu

Hadžije na Arefatu

Na visoravni Arefat od ranih jutarnjih sati počele su se okupljati ovogodišnje hadžije iz cijelog svijeta, prema službenim informacija njih oko 1,4 miliona među kojima se nalazi i 1133 hadžije iz Bosne i Hercegovine. Boravak na Arefatu je centralni hadžski obred i glavni sastavni dio obreda hadža. “Hadž je Arefat”, kazao je Poslanik a.s. vezano za boravak na ovoj visoravni 09. dana zul-hidždžeta, dana uoči Kurbana-najrama.

Ovogodišnje hadžije iz Bosne i Hercegovine još sinoć su se počele okupljati na Arefatu gdje će ostati tokom današnjeg dana. Tokom boravka na Arefatu, za naše hadžije će biti organizirano zajedničko predavanje, druženje kao i učenje Kur`ana i ilahija, dok će na kraju boravka na Arefatu biti proučena i zajednička arefatska dova.

– Tokom protekle noći sve naše hadžije su izašle na Arefat gdje su klanjale sabah-namaz u džematu.  Nakon podne-namaza arefatsko predavanje održaće glavni vodič naših hadžija muftija Seid ef. Smajkić. Nakon arefatske dove u večernjim satima hadžije će krenuti prema Muzdelifi, kazao je za naš web-portal rukovodilac Ureda za hadž Nezim Halilović.

Nakon boravka na Arefatu, hadžije će krenuti prema Muzdelifi gdje će provesti dio noći, a prvog dana bajrama hadžije će se usmjeriti prema Mini gdje će bacati kamenčiće.

Podsjećamo da je ove godine broj hadžija znatno manji u odnosu na prethodnu jer je zbog radova na proširenju harema smanjena kvota za hadžije iz inostranstva za 20%, a za hadžije iz Saudijske Arabije za 50%.

Povratak naših hadžija u Bosni u Hercegovinu planiran je letovima 20, 21. i 22. oktobra.

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh