Od Sevbana, radijallahu anhu, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: Najbolji je dinar onaj dinar kojim čovjek nahrani svoju djecu, i dinar kojim hrani svog konja pripremajući ga na Allahovom putu, i dinar koji čovjek potroši na svoje prijatelje na Allahovu putu.
(Muslim)

Islamska zajednica osuđuje ratnohuškačku retoriku iz političkih centara susjednih zemalja

Sarajevo, 15. novembar 2017. (MINA) – Islamska zajednica u BiH osuđuje ratnohuškačku retoriku koja se posljednjih dana kreira u nekim političkim centrima susjednih zemalja i koja prijeti da naruši ionako slab proces povratka povjerenja u regionu.

Islamska zajednica u BiH zbog svoje moralne i društvene odgovornosti apeluje na sve političke i medijske aktere u domovini i regionu da pokažu odgovornost za našu zajedničku budućnost.

Zajednica također upozorava svoje članove, muslimane u domovini i domovinskim zemljama, ali i druge građane, da ne nasjedaju na lažne vijesti, političke spinove i propagandu koja za cilj ima političke interese na račun uspostavljanja povjerenja i istine među našim narodima.

Posebno apelujemo na medije i njihove vlasnike da odgovorno rade svoj posao i da u javni diskurs ne uvode pojmove kakvi su „klanje“,  „rat“„, “napadi“, „najveći neprijatelji našeg naroda“ i sl.

Nadamo se da smo iz proteklog rata naučili kako je malo laži, nepovjerenja i neodgovornih politika potrebno da se izazove sukob koji je u konačnici rezultirao genocidom nad bošnjačkim narodom. Narod koji je bio najveća žrtva tih sukoba ne može dozvoliti da mu se prijetnjama ratom ili opstojnošću države uskraćuje pravo da slobodno politički promišlja i da artikuliše svoje političke interese.

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh