Ko napusti raspravu kad nije u pravu, bude mu napravljena kuća u džennetskoj mahali, a ko ostavi raspravu kad je u pravu, bude mu izgrađena kuća u najodabranijem dijelu dženneta.
(Ibn Madze i Tirmizi)

Muftija Smajkić uručio zahvalnice entuzijastima koji pomažu rad Medžlisa IZ Gacko

Muftija Smajkić uručio zahvalnice entuzijastima koji pomažu rad Medžlisa IZ Gacko

Mostarski muftija h Seid ef. Smajkić u petak (28.2.2014.g.) nakon džume namaza primio je delegaciju Medžlisa IZ Gacko koju su predvodili predsjednik Izvršnog odbora Eno Tanović i glavni imam Sadet ef. Bilalić. Oni su muftiju upoznali o aktivnostima i okolnostima djelovanja Islamske zajednice na području općine Gacko. Tokom razgovora iskazali su zahvalnost muftiji Smajkiću za sve napore koje je uložio i koje ulaže na jačanju ideje povratka Bošnjaka i jačanju infrastrukture Islamske zajednice u ovom kraju.

Predsjednik Medžlisa IZ Gacko Eno Tnaović naglasio je kako je, nakon evidentirane povratničke euforije, došlo do smjene generacija i pada interesovanja raseljenih Gačana. „Ipak, hvala Bogu, kad jednu odustanu jave se drugi ljudi koje dostojanstven nose emanete Islamske zajednice“, kazao je Tanović. Podsjetio je kako Islamska zajednica svake godine pokrene jedan novi projekat i realizira već započeti. U ovoj godini, najavio je Tanović, otpočet će obnova porušene džamije u Pridvorici kod Gacka, nastaviti se radovi na obnovi mekteba u Cernici i svečano će otvoriti obnovljenu džamiju Mehmed-spahije Zvizdića u gradu.

Tokom razgovora predstavnici IZ Gacko izrazili su nadanje kako će ove godine oko 150 porodica raseljenih Gačana iz Mostara na organiziran način posvetiti se svom rodnom zavičaju čak i kroz politički angažman.

S posebnom zahvalnošću osvrnuli su se i na višedimenzionalnu korist koja im pristiže od Bošnjaka iz Dubrovnika čiji su preci davno odselili iz ovog kraja.

„Nemamo pravo biti umorni od kraja iz kojeg potječu naši očevi i naši djedovi, od kraja u kojem smo proveli svoje djetinjstvo, od kraja koji određuje naš identitet“, pojašnjavajući razloge angažmana dubrovačkih muslimana kazao je Fehim Vukotić.

U razgovoru sa muftijom otvoreno su naglasili kako od muftije očekuju punu podršku u svim projektima koje pokreću i realiziraju, jer im njegovo prisustvo daje potvrdu da je ispravno to što rade i planiraju.

Muftija ih je na kraju razgovora zamolio da mu se ne zahvaljuju jer pomoć povratnicima i Islamskoj zajednici, kako u drugim gradovima, tako i u Gacku smatra svojom obavezom i svojim redovnim poslom.

„Sva vaša nastojanja su dobra, vaš nijet je iskren i svi mi imamo pravo očekivati da će biti bolje, jer ulažete napor, pokazujete sabur i entuzijazam. Sve vaše aktivnosti i za cjelokupnu Islamsku zajednicu su jak poticaj koji nas ohrabruje da se svi skupa još više angažiramo u afirmaciji hair djela i plemenitih ciljeva“, kazao je muftija.

Na kraju sastanka muftija je uručio zahvalnice Fehimu Vukotiću, Smaji Čampari, Aljoši Čampari, Esadu Čustoviću i predstavnicima humanitarne organizacije „Sadake“ koji su u proteklom periodu pomagali bošnjačke povratnike u Gacku i Medžlis Islamske zajednice Gacko.

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh