Rekao je Božiji Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: Neće ući u Džennet onaj koji kida rodbinske veze.
(Muttefekun alejhi)

Muftija tuzlanski u posjeti Semberiji

Muftija tuzlanski u posjeti Semberiji

Muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović, sa svojim pomoćnikom Muamer ef. Zukićem, boravio je u Bijeljini i Janji 27. juna 2015. godine. U predvečerje desetog ramazanskog dana, prije iftara, muftija je sa svojim domaćinima posjetio vakufske parcele MIZ Bijeljina i MIZ Janja na kojima su zasijani pšenica i kukuruz. Istaknuo je zadovoljstvo pionirskim aktivnostima na unapređenju korištenja vakufske imovine. Ova dva medžlisa posjeduju blizu 30 hektara prvoklasnog obradivog zemljišta, a muftija Fazlović izrazio je želju da vidi pšenična polja prije predstojeće žetve.
mft2
Poseban povod za muftijinu posjetu bio je iftar za 150 postača u organizaciji MIZ Janja. Prije akšam namaza i iftara, muftija je razgovarao sa glavnim imamima i imamima ova dva medžlisa. U dvorištu Atik čaršijske džamije u ovom povratničkom mjestu iftar su upriličili Amir Ćoralić i njegova hanuma Enisa Bekto, izvršni direktor i generalna direktorica Kompanije Bekto Preciza.
mft13
Ovo je samo jedno od niza dobrih djela koji čine za povratnike u ovom dijelu BiH. Pored muftije tuzlanskog i njegovog pomoćnika, iftaru su prisustvovali predstavnici općine Novi Grad Sarajevo, zatim Edin Ramić, federalni ministar za izbjegle i raseljene osobe, Senija Bubić, sabornica u Saboru IZ u BiH, gosti iz Sudana koji su na obuci u Kompaniji Bekto Preciza, lokalni političari, članovi džematskih odbora i Skupštine MIZ Janja te brojne džematlije.
mft16
Ovom prilikom muftija Fazlović uručio je vakufnamu Enisi Bekto za vrijednu donaciju kojom je uvedeno novo grijanje u centralnoj janjanskoj džamiji i upravnoj zgradi medžlisa. Glavni imam MIZ Janja Omer ef. Camić istaknuo je da i ove godine organizaciju iftara vodi aktiv žena MIZ Janja, a novac od donatorskih iftara ide u fond za stipendiranje učenika i studenata. Zahvalio se donatorima, organizatorima i gostima, zamolivši Uzvišenog Allaha da ih sve nagradi.
mft19
„Naš emanet je da ovdje ostanemo, da živimo u Bosni i Hercegovini, u svakom njenom dijelu. Gledajući danas vaša polja ovdje u Semberiji, ova vaša imanja, divio sam se vašem bogatstvu. Vi imate ono što mnogi nemaju. Čuvajte ovo ovdje, a mi ćemo vam pomagati koliko god budemo mogli,“ kazao je u subotu 27. juna u Atik čaršijskoj džamiji u Janji muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović, obraćajući se okupljenim džematlijam sa kojima je potom klanjao jacija namaz i teravih namaz. Nakon teravije muftija i njegov pomoćnik ostali su i na kahvi i prigodnom razgovoru sa svojim domaćinima.

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh