Allahov Poslanik, s.a.v.s., kaže: Vjernici gledaju na svoje grijehe kao na to da sjede pod jednim brdom strahujući da se ono ne obruši na njih, dok griješnici gledaju na svoje grijehe kao na običnu muhu koja im stane na nos, pa je oni rukom svojom otjeraju!
(Buhari)

Ne da nismo ni Istok ni Zapad – mi smo i Istok i Zapad

U organizaciji vjersko prosvjetne službe Medžlisa, od 7- 9. 06.2019. godine, u Sarajevu je održan stručni seminar za imame i muallime MIZ Janja.
Seminar je otvorio Glavni imam MIZ Janja, hafiz Omer ef. Camić, koji je naveo povode organizacije seminara te potrebu da se uposlenici našeg Medžlisa stručno usavršavaju.
O zajednici muslimana u Bosni i Hercegovini govorio je prof. Muhamed Jusić, savjetnik reisu-l-uleme za medije i glasnogovornik Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Prof. Muhamed Jusić je ukazao na nekoliko važnih činjenica koje se vezuju za bogatu historiju i tradiciju Bošnjaka na ovim prostorima u okviru Islamske zajednice u BiH.
Islamska zajednica se suočava sa različitim izazovima koje treba prevazilaziti, ali biti i spremna na svjetska dešavanja poput rasta islamofobije u Evropi. Nažalost, neki će reći da smo nedovoljno dobri evropljani za Evropu te da smo nedovoljno dobri muslimani za „Istok“, a tu se moramo konstantno dokazivati. Dakle, mi ne da nismo ni Istok ni Zapad, mi smo i Istok i Zapad.
Također je naglašeno da je model Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini jedinstven u svijetu.

Drugi dio seminara otvorio je sekretar Medžlisa, Mujaga ef. Cifrić, te najavio voditelja seminara i radionice mr. Balihodžić Kemala.
Kemal H. Balihodžić je poduzetnik, stručnjak za marketing i motivacijski trener. Direktor je i vlasnik marketing kompanije “UpTrend Marketing Solutions” sa globalnim sjedištem u Londonu i Sarajevu. Autor je knjige “Rođeni za Uspjeh – od aplaudera do aplauza” koja je doživjela tri uspješna izdanja.
Kemal H. Balihodžić je govorio o komunikacijskim vještinama, retorici i javnom nastupu te potrebi da se pokrenemo i načinimo korake za uspjeh. Također je potrebno naći odgovarajući model rada sa osobama koje nam bespotrebno crpe energiju.
Seminaru su prisustvolali svi imami i muallimi te muallime Medžlisa IZ Janja.
Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh