Poslanik s.a.w.s. kaže: Kada čovjek uči dovu za svog odsutnog brata, melek govori: 'Neka je i tebi isto što i njemu tražiš'.
(Ahmed i Muslim)

Pomoć domaćinstvima Šamca

Pomoć domaćinstvima Šamca

S obzirom da se stanje na području Janje vremenom stabilizovalo zahvaljujući pomoći koja je pristizala iz raznih gradova i zahvaljujući volonterima koji su dali sve od sebe kako bi humanitarne pakete razdijelili na vrijeme svim pogođenim domaćinstvima i kako bi što brže očistili ulice i dovrišta nakon što se voda povukla isti su odlučili da svoju pomoć pruže i drugim.
29.5.2014. godine 12 volontera iz Janje zaputilo se ka Šamcu kako bi ljudima na tom području pružili barem fizičku pomoć kada su u pitanju akcije čišćenja. Međutim, u roku od tri sata naši volonteri su uz pomoć dobrih janjana uspjeli da skupe 50 paketa humanitarne pomoći koje su povezli ka Šamcu. Cijela ideja odlaska volontera u Šamac potekla je od trenutka kada su do nas stigle informacije da je tamošnji imam sa svojom suprugom jedini koji je pružio pomoć bošnjačkom stanovništvu.
Dolaskom u Šamac naše volontere je dočekala jako loša situacija. Najtužnija činjenica je bila ta da su ljudi koji su dočekali kombi sa našim volonterima molili da im se proda hrana koju su vidjeli u kombiju ne znajući da su u pitanju humanitarni paketi. Kada su shvatili da su volonteri tu kako bi im pomogli koliko god mogu bili su oduševljeni.
U Šamcu smo dobili informacije da su neka dmaćinstva još uvijek pod vodom. Na imanju Dževada i Jasmine vode Save i Bosne su se sastavljale i situacija je bila toliko zabrinjavajuća da ni helikopteri spasilačke ekipe nisu mogli da ih izbave na sigurno. Na pojedinim mjestima dubina vode je iznosila i do 220 cm.
Naše volontere koji su sa domaćinima čistili uništena dvorišta i kuće obradovali su volonteri iz Srebrenika koji su spremili obroke za sve prisutne.
Aktivisti iz Janje ne žele da se zaustave na ovom, imaju namjeru da organizuju još jednu akciju čišćenja domaćinstava u ovom gradu. S toga mole sve zainteresovane da se prijave, s tim da svi koji žele da se uključe u ovu akciju trebaju imati svoju opremu koja uključuje čizme, lopate i zaštitna odijela.
Stanovnici Šamca poručuju da im hrana ne treba jer je nemaju gdje skladištiti. Naime, sve prostorije u ovom gradu su poplavljene i još uvijek nisu očišćene te se moli za pomoć u vidu dezinfekcijskih sredstava, sredstava za higijenu te alata u vidu lopata, kolica i čizama.

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh