Poslanik s.a.w.s. kaže: Kada čovjek uči dovu za svog odsutnog brata, melek govori: 'Neka je i tebi isto što i njemu tražiš'.
(Ahmed i Muslim)

POPIŠITE SE, IMATE NA TO PRAVO!

POPIŠITE SE, IMATE NA TO PRAVO!

Entitetski instruktori u RS, očigledno po instrukcijama vlasti manjeg bh. entiteta, 2. oktobra počeli su sa opstrukcijama popisa. Time su pokazali i dokazali da nije tačno da popis protiče kako treba i po zakonu. Ponovo su se na udaru našli povratnici u manjem bh. entitetu, Bošnjaci, Hrvati i Romi.

Entitetski instruktori, ali i instruktori lokalne popisne komisije u Janji i Bijeljini, prijetili su krivičnim gonjenjem građanima i popisivačima Bošnjacima, tražeći od njih da ne upisuju privremeno odsutne članove domaćinstava, iako za tu kategoriju građana postoji stavka u popisnicama. Predstavnici Fondacije “Popis 2013” na terenu su dobili niz informacija o protivzakonitom djelovanju instruktora  i pojedinih članova lokalne popisne komisije, ali i popisivača srpske nacionalnosti. Oni sugerišu građanima da su odsutni članovi njihovih porodica, zapravo, otišli još 1992. godine, i da ih ne treba popisivati, prijeteći, pri tome, krivičnim gonjenjem i njima i popisivačima.

U Bijeljini popisivačica nije htjela da upiše zemljište u svojini starije građanke Bošnjakinje, pa je to učinila tek na intervenciju člana opštinske popisne komisije. U Janji je Hasanu Omeroviću prijećeno da će popisnica biti poništena je nije smio prijaviti za popis privremeno odsutne članove domaćinstva. To su samo dva od niza primjera opstrukcije, zastrašivanja, prijetnji.

Tražimo da se prekine ovakvo ponašanje, jer nije u skladu sa zakonom. Bošnjaci su sasvim dobro informisani o svojim pravima, a panika entitetske i lokalne vlasti, koje čine nezakonite radnje, pokazuje da se plaše istine i spremnosti Bošnjaka da, konačno, iskoriste ono što im po zakonu i pravdi pripada.

I jedna optimistična informacija . Državna agencija za statistiku uputila je dopis općinskim popisnim komisijama da su popisivači i instruktori, odnosno samozvani kontrolori, dužni poštovati izjave građana.

 

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh