Ebu-Hurejre, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: Zaista, Allah ne gleda u vaša tijela, niti u vaše likove, nego gleda u vaa srca i vaša djela.
Hadis bilježi: Muslim

Predavanje za žene i druženje sa prof. Hasibom Saračević

 

24.februara 2018 godine, koordinatorica odjela za brak i porodicu Muftijstva tuzlanskog prof. Hasiba Saračević posjetila je Janju i tom prilikom održala predavanje za žene i promociju knjige „Gluho doba“ u Džedid džamiji.

Knjiga Gluho doba, predstavlja drugo djelo Hasibe Saračević, koja je ranije izdala zbirku priča i pjesama “Kapi rose” koja je uglavnom posvećena djeci.

Naša gošća prof. Hasiba govorila je veoma emotivno o svom životu, djetinjstvu, periodu školovanja, o snazi njene majke, snazi njene dove, i svoje želje da uprkos halovima kroz koje je još u djetinjstvu prolazila, svoj život ispuni vjerom, znanjem i najljepšim ahlakom…. Što je sve ovo osvjedočila velika pažnja i suze u očima slušateljki.

Prof. Hasiba inspiraciju za pisanje pronalazi u vjeri i porodici, a posebna ljubav su joj njeni učenici. Svoj život je posvetila Islamu, čineći veliko dobročinstvo nesebičnim prenošenjem svog znanja kako mladima tako i odraslima

„Metafora samog naziva „Gluho doba“ poveznica je s onim gluhim dobom autoričinog djetinjstva, ali i današnjim gluhim dobom modernosti koje pred očima svih nas uzima nam vrijeme, opija nas nebitnošću i prolaznošću. Prvo gluho doba autorica je pobijedila iskrom nade koju je ponijela iz mekteba, dok ovo današnje gluho doba pobjeđuje iskrom dobra koju nosi.“

Druženje su uljepšale i gošće iz Lukavca, kao i članice našeg hora MIZ Janja, prelijepim izvođenjem ilahija.

Ispred organizatora  prisutne je poselamila Azemina Gutić, koordinatorica za brak, porodicu i ženski aktivizam pri Medžlisu IZ-e  Janja, a nakon promocije uslijedilo je zajedničko druženje.

“U dobra djela, od kojih će čovijek imati korist i poslije svoje smrti, spadaju: nauka koju čovijek drugoga nauči i tako je proširi, dobro i hairli dijete, Mushaf ostavljen iza sebe, sagrađena džamija, podignuta musafirhana, dovedena tekuća voda i za života odrađena sadaka.”

A. Gutić

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh