Allahov Poslanik, s.a.v.s., kaže: Vjernici gledaju na svoje grijehe kao na to da sjede pod jednim brdom strahujući da se ono ne obruši na njih, dok griješnici gledaju na svoje grijehe kao na običnu muhu koja im stane na nos, pa je oni rukom svojom otjeraju!
(Buhari)

Predavanje za žene i druženje sa prof. Hasibom Saračević

 

24.februara 2018 godine, koordinatorica odjela za brak i porodicu Muftijstva tuzlanskog prof. Hasiba Saračević posjetila je Janju i tom prilikom održala predavanje za žene i promociju knjige „Gluho doba“ u Džedid džamiji.

Knjiga Gluho doba, predstavlja drugo djelo Hasibe Saračević, koja je ranije izdala zbirku priča i pjesama “Kapi rose” koja je uglavnom posvećena djeci.

Naša gošća prof. Hasiba govorila je veoma emotivno o svom životu, djetinjstvu, periodu školovanja, o snazi njene majke, snazi njene dove, i svoje želje da uprkos halovima kroz koje je još u djetinjstvu prolazila, svoj život ispuni vjerom, znanjem i najljepšim ahlakom…. Što je sve ovo osvjedočila velika pažnja i suze u očima slušateljki.

Prof. Hasiba inspiraciju za pisanje pronalazi u vjeri i porodici, a posebna ljubav su joj njeni učenici. Svoj život je posvetila Islamu, čineći veliko dobročinstvo nesebičnim prenošenjem svog znanja kako mladima tako i odraslima

„Metafora samog naziva „Gluho doba“ poveznica je s onim gluhim dobom autoričinog djetinjstva, ali i današnjim gluhim dobom modernosti koje pred očima svih nas uzima nam vrijeme, opija nas nebitnošću i prolaznošću. Prvo gluho doba autorica je pobijedila iskrom nade koju je ponijela iz mekteba, dok ovo današnje gluho doba pobjeđuje iskrom dobra koju nosi.“

Druženje su uljepšale i gošće iz Lukavca, kao i članice našeg hora MIZ Janja, prelijepim izvođenjem ilahija.

Ispred organizatora  prisutne je poselamila Azemina Gutić, koordinatorica za brak, porodicu i ženski aktivizam pri Medžlisu IZ-e  Janja, a nakon promocije uslijedilo je zajedničko druženje.

“U dobra djela, od kojih će čovijek imati korist i poslije svoje smrti, spadaju: nauka koju čovijek drugoga nauči i tako je proširi, dobro i hairli dijete, Mushaf ostavljen iza sebe, sagrađena džamija, podignuta musafirhana, dovedena tekuća voda i za života odrađena sadaka.”

A. Gutić

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh