Poslanik s.a.v.s. je rekao: Najbolji saf kod muškaraca je prvi saff, a najgori je zadnji. Najbolji saff kod žena je zadnji saff a najgori prvi.

Prigodan program u Janji za Lejletu-l-Berat

Mubarek noć Lejletu-l-berat, noć koja se prema islamskoj tradiciji smatra kao noć brisanja grijeha, noć sudbine. 30.04.2018. u Janji je obilježena prigodnim mevludskim programom u Palutinskoj džamiji, a je program izvela mreža mladih MIZ Janja, uz učesnike iz Orašja i Gradačca.

Nakon programa organizovano je i druženje u omladinakom centru uz osvježenje i kolače i razgovor o nadolazećem mjesecu Ramazanu,te o tome kako je ova noć muštulukdžija mubarek mjeseca.

Hvala svima koji su na bilo koji način doprinijeli da ova noć bude ovako, i na ovakav način provedena, ujedno, moleći Allaha dž.š. da nas sve obaspe svojom milošću.

Prigodan vazu-nasihat okupljenim vjernicima na kraju programa održao je imam Džedid džamije Kemal ef. Gutić ,komentirajući značaj noći Lejletu-l-berat kazao da je to petnaesta noć mjeseca ša'bana, osmog mjeseca hidžretskog kalendara. Da se ta noć obilježava kao noć u kojoj meleki počinju pisati sudbinu čovječanstva i svakog čovjeka pojedinačno za narednu godinu. Ona nas podsjeca na skori dolazaka najdražeg nam gosta Ramazana, da bismo se duhovno i fizički pripremili za post i ostale ibadete koji nas griju u Ramazanu. Lejletu-l-Berat je noć kada meleki po Allahovom emeru pišu u Levhi mahfuz za godinu buduću, šta će se desiti, ko će se roditi, ko će umrijeti u toj godini, koliko će kome nafake doći, ko je upisan među dobre, a ko među griješne robove.Tu se noć rješava sve sto će se odraziti za godinu. Lejletul-Berat je noć najhairnija za ibadet poslije Lejletul-kadra. Mnoge su od rečenica koje je Kemal ef. uputio džematlijama, a predavanje je završio poučnom hikajom.

Bože naš, kada ožednimo, Ti nas napoj! Kada oslabimo, Ti nas ojačaj! Kada skrenemo, Ti nas vrati na pravi put! Kada obolimo, Ti nas izliječi! Kada te zaboravimo, Ti nas podsjeti! Kada nas neznanje o Tebi zadesi, Ti nas poući! Kada nam oteža put ka Tebi, Ti nam olakšaj! Kada osiromašimo, Ti nas učini imućnima! A kada se udaljimo od Tebe, Ti nas približi Sebi, o Najmilostiviji. Podari nam znanje koje je korisno, opskrbu koja je halal i djelo koje će primljeno biti. Olakšaj nam, nemoj nam otežavati i podari nam svoj oprost, jer Tebi se mi vraćamo!

Tekst: Omer ef. Jakupović

Foto: Šadić Asmir

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh