Jak je vjernik bolji i Allahu draži od slabog vjernika.
(Muslim)

Reis Kavazović upozorava na grubo kršenje Zakona o popisu

Reis Kavazović upozorava na grubo kršenje Zakona o popisu

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović upozorava na ozbiljne probleme u procesu popisa stanovništva. “U sredinama u RS-u gdje su se Bošnjaci vratili u značajnijem broju obavljanje popisa je onemogućeno …

… petog dana od njegovog početka. S nevjericom smo primili vijest da je popis Bošnjaka u ovim sredinama onemogućen tako što je entitetski Zavod za statistiku obustavio dostavljanje popisnica”, kazao je Kavazović.

Naveo je da su ovoj obustavi prethodili protuzakoniti pritisci i prijetnje popisivačima i instruktorima zaduženim za naselja gdje su Bošnjaci većina od strane općinskih i entitetskih komisija i instruktora.

“Ovakvo onemogućavanje popisa trajalo je tri dana, da bi tek danas entitetski Zavod za statistiku dostavio tako mali broj popisnica čime je i dalje onemogućen popis”, istakao je Kavazović te dodao da u Srebrenicu dostavljeno samo po pet popisnica po popisivaču što je, prema njegovom mišljenju, ne samo onemogućavanje, već i izrugivanje integritetu popisa stanovništva.

U saopćenju za javnost reisu-l-ulema Kavazović upozorava sve nadležne organe i institucije da su ovakvi postupci grubo kršenje zakona i da dovode u pitanje valjanost popisa u cjelosti.

(Vijesti.ba/Fena)

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh