Bdijenje nekog od vas na Allahovom putu bolje je nego da u svojoj kući klanja 70 godina.
(Tirmizi)

U Janji oskrnavljeno spomen-obilježje šehidima i civilnim žrtvama

U Janji oskrnavljeno spomen-obilježje šehidima i civilnim žrtvama

Mještani povratničke Janje doživjeli su još jednu provokaciju i to u prvoj trećini ramazana.
U četvrtak 25. juna 2015. godine oko četiri sata ujutro, za sada nepoznati počinitelji u haremu Atik čaršijske džamije skinuli su zastavu sa ljiljanima sa jarbola pored spomen-obilježja šehidima i civilnim žrtvama Janje. Sigurnosne kamere snimile su dvojicu počinitelja, od kojih je jedan vršio malu nuždu na spomen-obilježje. Policijski istražitelji istoga jutra izašli su na lice mjesta i pregledali snimke sigurnosnih kamera na kojima se vide dvojica počinitelja.

Ovo vandalsko nedjelo izazvalo je ogorčenje Janjana koji su se okupili ispred centralne Atik džamije u centru ovog povratničkog mjesta. Sve se dogodilo nakon što su džematlije klanjale sabah namaz i otišle svojim kućama. Ulice su u to doba u mraku jer gradska uprava Bijeljine uličnu rasvjetu u Janji isključuje u ponoć iako je ramazan. MIZ Janja blagovremeno je uputio zahtjev da se rasvjeta ne isključuje zbog sigurnosti džematlija, ali zahtjevu nije udovoljeno.

Prema onome što se vidi na snimku sigurnosnih kamera, nakon što je jedan od počinitelja mokrio, pokušao je da dohvati zastavu na jarbolu, ali bezuspješno pa je napustio harem džamije. Nakon desetak minuta se vratio u pratnji još jedne osobe. Tada je iskoristio klupu pored jarbola i jednu stolicu te je dohvatio i skinuo zastavu sa ljiljanima. Zastave države Bosne i Hercegovine i Islamske zajednice nije dirao. Nezvanično se zna da se čula i nacionalistička muzika iz automobila kojim su se vozili napadači.

Rukovodstvo Medžlisa Islamske zajednice Janja reagiralo je povodom ovog nedjela, a već je zatraženo da se počinitelji što prije pronađu i adekvatno krivično gone i kazne. „Apelujem na Policijsku stanicu Janja da rade svoj posao i obezbijede džamiju prema naredbi koju imaju jer je očito da policije nije bilo u vrijeme kad se sve ovo desilo. Apelujem i na gradske vlasti Bijeljine da ne isključuju rasvjetu u ponoć jer se vjernici sa teravije vraćaju po mraku po kojem dolaze i na sabah. Mračne ulice odgovaraju samo kriminalcima i počiniteljima ovakvih bezočnih skrnavljenja,“ kazao je Omer ef. Camić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Janja.

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh