Istinski musliman je onaj od čijeg jezika i ruku su sigurni ostali muslimani.
(Buharija i Muslim)

Važnost namaza – Tribina

Dana 4.2.2018 g. održana je tribina Važnost namaza u Atik džamiji.

Mreža mladih MIZ Janja je ovaj put dokazala da se može dobro organizovat i izvršit sve predradnje da kompletan program protekne u planiranom a i najboljem redu.

Ašere na početku programa je proučio Omer ef. Jakupović, pomoćnik koordinatora za rad sa mladima, a za moderiranje je zadužena muallima Durgutović Almedina.

Gost -predavač  na tribini je hfz. prof. Jusuf ef. Dzafić, rođen u januaru 1991. Godine, u Bijeljini gdje je završio i osnovnu školu. Završio je Behram-begovu medresu u Tuzli, 2010. godine, a godinu dana kasnije upisuje se na Al- Azhar univerzitet u Kairu, odsjek Šerijatsko pravo. Trenutno živi i radi u MIZ Tuzla.

Hafiz Jusuf ef. posjeduje preko 40 idžazetnama iz islamskih nauka, aktivan je na spisateljskom polju još od svojih studentskih dana. Do sada je napisao i objavio u preko 9 novina i 7 književnih zbirki, a od prije neki dan nosioc je i nagrade Srebreno Planjaxovo pero za najprodavaniju knjigu u 2017. Godini.

Hfz. Jusuf je govorio o namaza, kada i kome je naređen. Također, osvrnuo se i na vremena kada je pokuđeno klanjati, kako se klanja po našem, hanefijskom mezhebu, koji je jedan od 4 priznata. Naveo je nekoliko predaja koje su važne za svakog vjernika.

Promovisano je i djelo Hanefijski fikh, čiji je prijevod na bosanski i komentar uradio mladi Hafiz.

Tribini je prisustvovalo preko 120 osoba, uglavnom mladih, iz Janje, Bijeljine i naših džemata iz opštine Ugljevik.

 

Prisutne je poselami i kratko se obratio gl. imam MIZ Janja, prof. Omer ef. Camić, te rekao nekoliko riječi o samom radu sa mladima u Medžlisu Janja.

Prisutne su prelijepim izvođenjem ilahija počastile članice hora MIZ Janja, Vahidina, Ajla, Hana i Medina.

Veliki broj mladih je nastavio druženje u Omladinskom centru, koji je za ovu priliku bio tijesan, ali to mladima nije predstavljalo poteškoću da se druže i upoznaju. Mladima su se obratili koordinator za rad sa mladima Mujaga ef. Cifrić i koordinator MIZ Bijeljjina Mirsad ef. Okanović, koji su prisutne upoznali o nekim planiranim aktivnostima.

Zahvaljujemo se svima koji su sa nama proveli ovu divnu večer, gostima, imamima MIZ Bijeljina i Janja, članicama hora, mladima, džematlijama…

Urednik, M. Cifrić

Foto: Muamer Camić, Teočanin Senad i Jakupović ef. Omer

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh