Poslanik s.a.v.s. je rekao: Prvo za što će biti pitan rob na sudnjem danu jeste namaz; pa ako namaz bude dobar bit će i ostala djela, a ako nema namaza propast će mu i ostala djela.

Veče Kur'ana za žene

Veče Kur’ana za žene – Škola Kur’ana časnog i Odjel za brak i porodicu

Završna ceremonija dodjele priznanja polaznicama škole Kur'ana je održana u Atik džamiji, 18:04.2019.g.

Prisutnima se obratio Glavni imam MIZ Janja, te koordinatorica Odjela za brak i porodicu muallima Gutić Azemina.

Škola Kur'ana Časnog djeluje već duži niz godina, do sad smo organizovali takmičenja na kojim su polaznice škole imale priliku da pokažu svoje znanje iz kategorija Hifza i tedžvida, a ove godine organizujemo Veče Kur'ana na kojem će se polaznice škole predstaviti svojim učenjem Časnog Kur'ana.

Ciklus časova Škole Kur'ana započeo je u mjesecu oktobru prošle godine a odvijao se dva puta sedmično. Naše polaznice i ovog puta vodila je uvažena muallima Alma Cifrić.

U dva Sahiha – kod Buharije i Muslima – bilježi se od Aiše, radijallahu anha, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Onaj koji vješto uči Kur'an, bit će u društvu plemenitih i čestitih meleka pisara, dok onome koji uči Kur'an pa zastaje i osjeća pri tome poteškoću, pripadaju dvije nagrade: jedna nagrada za učenje Kur'ana, a druga nagrada za teškoću koju osjeća učač.”

Prva grupa polaznica koje su prošle časove sufare i počele učiti Kur'an, su:

1  Đevdana Hamzić

2. Zlata Hamzic

3. Zlata Karabasic

4. Elma Prosičanović

5. Selma Karjašević-Selimović

Prisutne su ilahijama počastile sestre Lamija i Nedžla Baćevac.

Allahov Poslanik s.a.w.s je rekao:”Nikada se neće okupiti ljudi u nekoj od Allahovih kuća da uče Allahovu Knjigu i da je međusobno proučavaju a da se na njih neće spustiti smiraj, obaviti ih milost, natkriliti ih meleki i Allah ih spomenuti kod onih koji su kod Njega!”

Druga grupa polaznica, koje su pohađale časove tedžvida i tilaveta, su:

1. Mensura Hadzic

2. Azemina Mulasalihovic

3. Suada Godušević

4. Selma Mujkanović

Abdullah ibn Amr prenosi da je Poslanik a.s. rekao: “Reći će se hafizu Kur'ana:” Uči i izdiži se. Uči onako kako si ga učio na dunjaluku. Tvoja deredža će biti kod posljednjeg ajeta koji prouči.”

Treća grupa su polaznice Hifza, a to su:

1.Emina Šukilović

2.Fatima Skokić

3.Sabina Godušević

4.Alma Ramičević

5.Sehveta Camić

6.Nadira Delić

7.Maida Redžić

Sve prisutne je prigodnim obraćanjem počastila gošća prof. Enisa Okanović, a druženje je nastavljeno uručivanjem prigodnih priznanja polaznicama.

Posebne čestitke zaslužuju Redžić Maida i Delić Nadira, koje su u memorisale cijeli 30 džuz Časnog Kur'ana.

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh