Istinski musliman je onaj od čijeg jezika i ruku su sigurni ostali muslimani.
(Buharija i Muslim)

Vjernici iz Janje na otvaranju Aladža džamije u Foči

U Foči je u subotu 4. maja 2019. godine, 470 godina od prvobitne izgradnje i nešto više od četvrt stoljeća od njenog potpunog uništenja, otvorena ponovno sagrađena džamija Aladža, koja je bila kulturno-historijski spomenik Bosne i Hercegovine, simbol grada Foče i remek-djelo islamske arhitekture osmanskog perioda.

Vrpcu su, između ostalih, zajedno presjekli član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, turski ministar kulture i turizma Mehmet Ersoy, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, muftija goraždanski Remzija ef. Pitić, a čast da otvori džamiju Aladžu pripala je Azizi Salčin, majci mladića koji je ubijen u Foči za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Svečanoj ceremoniji otvorenja ponovno sagrađene Aladže u Foči prisustvovalo je više od 5.000 vjernika i veliki broj zvanica. Tokom programa svečanog otvorenja, prisutnima su se, između ostalih, obratili član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, turski ministar kulture i turizma Mehmet Ersoy, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, ambasador SAD-a Eric Nelson, ambasador Turske Haldun Koč i muftija goraždanski Remzija ef. Pitić.

Aladža, Šarena džamija ili džamija Hasana Nezira podignuta je 1549. godine i prva je džamija u Bosni i Hercegovini izgrađena u klasičnom osmanskom stilu. Gradio ju je bliski saradnik Mimara Sinana i ono što predstavlja jednu od njenih najvećih vrijednosti jeste to što su sve kasnije džamije građene oslanjajući se na ideju Aladža džamije. Aladža je uvrštena u kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine i na listu spomenika svjetske baštine UNESCO-a.

Nakon što je skoro pet stoljeća krasila Foču, srpske vlasti su 2. augusta 1992. godine minirale Aladžu, a fragmenti preostali iza eksplozije razbacani su po različitim lokacijama oko grada, neki djelovi su zatrpani zemljom na gradskim smetljištima, u namjeri zatiranja svakog traga fočanskoj ljepotici.

Početkom posljednje agresije na Bosnu i Hercegovinu, od aprila do juna 1992. godine niti jedna džamija u Foči nije pošteđena razaranja, a kompletna infrastruktura MIZ Foča u potpunosti je uništena. Osim Aladže, koja će biti otvorena danas, obnovljene su još dvije fočanske džamije: Atik Ali-pašina i Careva džamija.

Svečanom otvaranju Aladža džamije su prisustvovali: Glavni imam MIZ Janja, hafiz Omer ef. Camić, predsjednik Medžlisa Husejn Camić, sekretar Medžlisa Mujaga ef. Cifrić, te u organizaciji Semberija transporta 50 vjernica i vjernika iz Janje.

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh