Allahov Poslanik, s.a.v.s., kaže: Vjernici gledaju na svoje grijehe kao na to da sjede pod jednim brdom strahujući da se ono ne obruši na njih, dok griješnici gledaju na svoje grijehe kao na običnu muhu koja im stane na nos, pa je oni rukom svojom otjeraju!
(Buhari)

Zamjenik reisu-l-uleme učestvovao na međunarodnoj konferenciji Al-Azhara u Kairu

Zamjenik reisu-l-uleme učestvovao na međunarodnoj konferenciji Al-Azhara u Kairu

Zamjenik reisu-l-uleme Husein ef. Smajić učestvovao je na međunarodnoj konferenciji Univerziteta Al-Azhar pod nazivom „Suočavanje s ekstremizmom i terorizmom“, koja je održana 3. i 4. decembra 2014. godine u Kairu.

Na konferenciji su uzeli učešće predstavnici muslimanskih i kršćanskih zajednica i brojna ulema iz 80 zemalja svijeta. U fokusu rada konfrencije bili su sukobi na Bliskom istoku i stradanje nevinog stanovništva na ovom području.

Na kraju dvodnevnog rada usvojen je sljedeći proglas o ekstremizmu i terorizmu:

– Arapski svijet suočava se sa nezapamćenim prilikama napetosti i previranja, usljed pojavljivanja ekstremnih pokreta koji koriste terorizam kao sredstvo za provođenje svojih ciljeva, pa su time građani, koji su živjeli u sigurnosti, izloženi napadima na njihovo ljudsko dostojanstvo, njihova nacionalna prava i vjerske svetinje, pod izgovorom da se to čini u ime vjere, a vjera je od toga čista.

Stoga je bilo potrebno da Al-Azhar Al-Sharif, kao referentna vjerska institucija za sve muslimane, preuzme inicijativu radi identifikacije koncepata i ukazivanja na ekstremističku zloupotrebu u terorističkim operacijama, kao i da visoko podigne islamski glas protiv ekstremizma i pretjerivanja, kao i protiv terorizma svih oblika i vrsta.

Kao odgovor na poziv šejhu-l-Azhara dr. Ahmeda Al-Tayeba, održana je velika konferencija u Kairu, A. R. Egipat, u srijedu i četvrtak, 11. i 12., safera 1436. hidž. god., što odgovara 3. i 4. decembar, 2014. god., kojoj su prisustvovali čelnici islamskih mezheba i čelnici crkava Istoka, također su prisustvovali učenjaci muslimani i kršćani iz cijelog svijeta.

Svjetski proglas Al-Azhara

Nakon dvodnevnih diskusija i razmatranja, učesnici konferencije su se složili da se objavi proglas po nazivom “Svjetski proglas Al-Azhara” koji glasi:

Prvo: Sve naoružane sekte i grupe i sektaške “milicije” koje koriste nasilje i teror protiv pripadnika Ummeta, lažno ističući vjerske zastave, idejno i u praksi čine greške, i nemaju nikakvu vezu sa istinskim islamom. Terorisanje i ubijanje nevinih ljudi, ugrožavanje časti i imetka, skrnavljenije vjerskih svetinja – to su zločini protiv čovječnosti koje islam osuđuje formom i suštinom. Napad na različite države i njihova podjela daje iskrivljenu i omraženu sliku islama.

Stoga, ovi zločini nisu u suprotnosti samo sa istinom vjere, negu vrijeđaju religiju, religiju mira i jedinstva, religiju pravde, dobročinstva i ljudskog bratstva.

Drugo: Potvrđuje se da su muslimani i kršćani na Istoku braća i da zajedno pripadaju jednoj civilizaciji i jedom ummetu, da su živjeli zajedno mnogo vjekova i da su odlučni da nastave živjeti zajedno u suverenim i slobodnim državama, koje primjenjuju jednakost među svim građanima i poštuju slobode.

Multireligijska i multimezhepska stvarnost nije nova pojava u našoj zajedničkoj istoriji, štaviše, ta raznolikost je bila i ostat će izvor bogastva za nas i za svijet, a o tome svjedoči povijest.

Odnosi muslimana sa kršćanima su istorijski i predstavljaju iskustvo zajedničkog plodonosnog života, a naša iskustva u Egiptu i u nekim drugim arapskim zemaljama mogu biti uzor. Ona su se razvijala u pravcu potpunih građanskih odnosa prema obavezama i pravima, stoga svako ugrožavanje kršćana i pripadnika drugih vjera, izmišljanjem vjerskih razloga, predstavlja odstupanje od autentičnih stavova vjere i smjernica Poslanika, s.a.v.s., i negiranje prava domovine i građanina.

Treće: Protjerivanje kršćana i drugih vjerskih i etničkih grupa je zločin kojeg svi mi zajedno osuđujemo, pa zato molimo naše kršćane da duboko čuvaju korijene u svojim domovinama, jer će nestati ovaj val ekstremizma od kojeg svi mi patimo. Stoga, apelujemo na države svijeta da isključi olakšice za migraciju iz programa pomoći koje im pružaju, jer iseljavanjem se ostvaruju ciljevi agresvinih snaga protjerivanja koje udaraju na naše domovine i hoće da rastrgnu naša civilna društva.

Četvrto: Neki zvaničnici, intelektualci i medijski djelatnici na Zapadu eksploatiraju ove grupe, koje krše istinska načela vjere, kako bi plasirali stereotipe kojima lažno optužuju islam kao vjerozakon i kao životni put. Da bi se suprotstavilo ovoj negativnoj pojavi, učesnici konferencije traže od objektivnih intelektualaca i zvaničnika Zapada da isprave ove zlobne slike i preispitaju negativne stavove, tako da se islam ne optužuje za ono za što nije kriv i da mu se ne sudi na osnovu djela grupa koje vjera kategorički odbacuje.

Peto: Konferencija poziva na globalni dijalog radi saradnje na uspostavi mira i promoviranja pravde u okviru poštivanja vjerske, mezhepske i rasne različitosti i da se marljivo i vjerno radi da gašenju, a ne rasplamsavanju namjerno zapaljenih vatri.

Šesto: Izvjestan broj mladih iz Ummeta je bio i nastavlja biti izložen procesu “ispiranja mozga” promoviranjem pogrešnih tumačenja Kur'ana, Sunneta i mišljenja uleme, koja su dovela do terorizma, što učenjake i intelektualce čini obaveznim i odgovornim da pruže ruke ovim zavedenim osobama kroz usmjeravajuće programe i edukativne tečajeve koji otkrivaju ispravno razumijevanje tekstova i koncepata, tako da ne ostanu plijen zagovornicima nasilja i promoterima tekfira.

Jedan od ovih koncepata je koncept pravednog hilafeta iz doba drugova Allahovog Poslanika, s.a.v.s. To je bio vid organizovanja za dobrobit ljudi čiji je cilj bio čuvanje vjere i uređivanje života, te uspostavljanje pravde i jednakost među ljudima, jer se vlast u islamu temelji na pravdi i jednakosti te zaštiti građanskih prava za sve građane, bez diskriminacije zbog njihove boje kože, pola ili uvjerenja i svaki sistema koji postiže ove ključne ljudske vrijednosti je legitiman sistem sa aspekta izvora islama.

Od iskrivljenih pojmova, također, je i pojam džihada, a njegovo ispravno značenje u islamu je čin samoodbrane i suprotstavljanje agresiji, a ovlaštenje za njegovu objavu je isključivo u rukama vladara, a ne u rukama pojedinaca ili grupe.

Sedmo: Poziva se arapski svijet da podstiče međusobnu saradnju i da razvija mehanizme za ovu saradnju u cilju ostvarivanja stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta.

Kada bi ove zemlje uspostavile ekonomsko i trgovinsko tržište, carinsku uniju i zajedničku odbranu, tada bi se ostvarile pretpostavke za solidarnost i integraciju u okviru jednog kruga koji okuplja nacionalne države u jedinstvenoj strategiji koja štiti taj krug i ostvaruje svoju zaštitu preko njega.

Osmo: Konferencija snažno poziva učenjake i religijske autoritete u arapskom i muslimanskom svijetu da preuzmu svoje odgovornosti pred Allahom i povijesti u gašenju svih sektaških i etničkih požara, posebno u Bahrejinu, Iraku, Jemenu i Siriji.

Deveto: Osuđuju se teroristički napadi koje vrše izraelske snage na okupiranim palestinskim teritorijama, posebno u Jerusalimu, koji su upereni protiv palestinskog čovjeka, muslimana i kršćanina podjednako, kao i protiv džamija i crkava, posebno Al-Aksa džamije, koju je Allah blagoslovio. Učesnici konferencije apeluju na međunarodnu zajednicu da učinkovito i odgovorno interveniše kako bi zaustavila ove zločinačke napade i dovela počinioce pred krivične i međunarodne sudove pravde.

Deseto: Konferencija potvrđuje da Istok, sa svojim muslimanima i kršćanima, smatra da je suprostavljanje ekstremizmu i borba protiv terorizma, bez obzira na njegove izvore i ciljeve, odgovornost svih njih.

Konferencija cijeni namjeru Al-Azhara da objavi, u vidu svjetskog proglasa, dokument u cilju suprotstavljanja nasilju, ekstremizmu i terorizmu, kako bi upotpunio ranije dokumente koje je objavio. Učesnici izražavaju veliku zahvalnost i poštovanje Al-Azharu i velikom imamu dr. Ahmedu Al-Tayebu za njegovu inicijativu organiziranja ovako velike konferencije. Oni također upućuju zahvalnost predsjedniku, Vladi i narodu Arapske Republike Egipat i žele Egiptu svaki uspjeh u obavljanju svoje vodeće uloge u borbi protiv terorizma i očuvanju temelja suživota.

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh