Istinski musliman je onaj od čijeg jezika i ruku su sigurni ostali muslimani.
(Buharija i Muslim)

Edukativno predavanje za žene „Zdrava ishrana“

Edukativno predavanje za žene „Zdrava ishrana“

U Omladinskom centru MIZ Janja, 30. marta 2022. godine, organizovano je predramazansko predavanje i druženje. Ugodno i korisno predavanje o zdravoj ishrani, i ishrani u toku mjeseca ramazana, govorio je doktor Eldin Gradaščević.

Selame i riječi dobrodošlice uputila je koordinatorica Odjela za brak i porodicu muallima Azemina Gutić. Prisutnim hanumama ovom prilikom obratili su se i predsjednik MIZ Janja hadžija Husejn Camić, kao i Kemal-ef. Gutić koji je uputio ramazansku poruku. Učenice mekteba Lamija Rešidović i Nedžla Baćevac, uljepšale su program sa nekoliko ilahija. Bila je ovo noć prepuna lijepih utisaka, pozitivne energije i korisnih savjeta, kako bi na što bolji i lakši način ispostili mubarek mjesec ramazan.

Ishrana u ramazanu u suštini ne bi trebala razlikovati se od pravilne ishrane izvan ramazana. Razlika je samo u vremenskom periodu uzimanja namirnica, kao i raspored namirnica koje bismo trebali uzimati. Bitno je nekoliko stvari: umjerenost, raznovrsnost i uravnoteženost.

SEHUR- potrebno je konzumirati hranu bogatu proteinima, hranu koja se sporo vari, dovoljno tečnosti…

IFTAR- jesti hranu koja se brze vari i ne pretjerivati količinski. Post prekinuti hurmom ili vodom.

Kako bismo zadovoljili potrebe organizma za vitaminima i mineralima, potrebno je da se potrudimo da našu ishranu obogatimo s dovoljnim količinama voća i povrća. U našoj ishrani trebamo izbjegavati kako u ramazanu tako i izvan ramazana: prženu, masnu, prezačinjenu hranu, kao proizvode od bijelog brašna i hranu koja sadrži previše šećera, naglasio je doktor Gradaščević.

Poslanik Muhammed a.s je rekao: „Postite, bit ćete zdravi“.

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh