Ebu-Hurejre, r.a., pripovijeda da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: Ko se pokaje prije nego što sunce izađe sa zapada, Allah će primiti njegovo pokajanje.
Hadis bilježi: Muslim

Međunarodni dan starijih osoba

Međunarodni dan starijih osoba

Povodom 01. oktobra, koji se obilježava kao Međunarodni dan starijih osoba, Kemal-ef. Gutić i Omer-ef. Jakupović, posjetili su najstarijeg stanovnika Janje, Velagić Aliju. Sa zadovoljstvom ističu da su ga u 94-oj godini zatekli veselog i nasmijanog u radnom odjelu sa motikom u ruci, kako obrađuje svoju baštu. Pun je entuzijazma i volje za životom, te može služiti kao primjer mladima.

Provedeno vrijeme sa domaćinom, brzo je proteklo, pa ovo ujedno može biti poziv mlađima da posjete starije mještane, da se ne ustručavaju, jer od njih mogu primiti mnogo korisnih savjeta, njihove životne priče su jako bogate i zanimljive.

U ime Odjela za brak i porodicu našeg medžlisa, koordinatorica muallima Azemina Gutić sa bližim saradnicama, članicama odjela, posjetile su 90-o godišnju Zumru Čeliković. Zumra je jedna od najstarijih Janjanskih hanuma, koju smo jako obradovale posjetom, te smo je zatekle nasmijanu i raspoloženu za razgovor. Iako nepokretna, nana je veoma zadovoljna Allahovom odredbom i svjesna da će zbog onog što je iskušana biti nagrađena od Allaha Uzvišenog. Veoma lijepo, brigu o nani Zumri vodi kćerka Azemina.

Naše nane su bile čestite, odgovorne i požrtvovane vjernice, živjele su islamskim životom. Vjera, porodica, moral bile su im na prvom mjestu. Samim tim imaju veliku zaslugu za očuvanje islama na našim prostorima. Same su bile najbolji primjer svojoj djeci u strpljivosti i u najtežim životnim situacijama, od njih smo dobile emanet, da budemo dobri ljudi, dobri muslimani, komšije, prijatelji…  Posebno taj emanet moramo čuvati i prenijeti na mlađe naraštaje, na našu djecu…

Starost nije bolest, starost je proces i svaki čovjek ide ka starosti svojim rođenjem.

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh