Prenosi se da je Poslanik, sallallahu 'alejhi we sellem, molio Allaha, dž.š., sljedećim riječima: Molim te za bogobojaznost i strah od Tebe i javno i tajno.

Mevlud u noći Isra i Miradža

Mevlud u noći Isra i Miradža

Po takvimu Rijaseta islamske zajednice u Bosni i Hercegovini mubarek noć Lejletu-l-miradž je nastupila u akšam, 10. marta 2021. godine.

Ovo je noć u kojoj je Muhamed a.s., uz Božiju pomoć, uzdignut do mjesta do kojeg nikad niko od ljudi ni prije ni poslije njega nije stigao. To se dogodilo 27. noći mjeseca redžeba 621. godine.

Noćno putovanje Allahova Poslanika, salallahu alejhi ve sellem, nosi sa sobom univerzalne poruke za sve njegove sljedbenike. S obzirom da je u mubarek noći Lejletu-l-miradž poslaniku Muhammedu, a.s., propisan namaz, ova mubarek noć je i prilika da preispitamo svoj odnos prema namazu, stubu vjere, ibadetu koji nas odvraća od svega što je ružno i zabranjeno. Namaz je ujedno lijek za vjernička srca, najčvršća veza s dragim Bogom, ibadet koji donosi smirenost i radost vjernicima.

Tradicionalno, muslimani ovog podneblja mubarek noći provode učeći Kur’an, klanjajući nafile uz zikr, citirajući tekstove mevluda i često spominjanje i veličanje Gospodara, kao i upućivanjem dova Svemilosnom.

Tako je i večeras uz poštivanje epidemioloških mjera, u organizaciji MIZ Janja i mreže mladih, u džematu Palutine obilježena mubarek noć, Lejletul-miradž.
Uz prigodan program koji su proučili imami MIZ Janja i članice mreže mladih, prisutnima se obratio imam džamije Omer-ef. Jakupović i zahvalio na njihovom dolasku, a na kraju programa, predavanje o porukama ove mubarek noći održao je Kemal-ef. Gutić, imam Džedid džamije.

Ovaj dan je i Dan vakifa – onih koji svoju imovinu ostavljaju kao zadužbinu na korist generacijama poslije njih. Nakon programa proučena je i hatma dova za sve naše vakife.

Neka nam ova noć bude podsjetnik da je namaz najbitniji stub našeg života.
Uzvišeni Allahu popravi nam život na ovom svijetu jer mi na njemu živimo, i popravi nam život na budućem svijetu jer mi ka njemu težimo!

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh