Najgori od ljudi jeste onaj od koga se nešto zatraži u ime Allaha, pa ovog taj odbije.
(Buharija i Muslim)

Obilježen 7. maj – Dan džamija u Janji

Obilježen 7. maj – Dan džamija u Janji

Dan džamija 7. maj,  podsjeća na uništavanje svih džamija i drugih vakufskih objekata u Bosni i Hercegovini u toku posljednje dvije oružane agresije, od istočnih i zapadnih susjeda.

Džamije su Allahove kuće na Zemlji i njima islam posvećuje posebnu pažnju, jer su one mjesta gdje se veliča Njegovo ime i gdje Mu se pada na sedždu, sa ciljem postizanja samo Njegova zadovoljstva. Džamija je najvažnija institucija u našem džematu, ona je mjesto ibadeta i mjesto u kojem našu djecu podučavamo islamskim vrijednostima.

Za vrijeme oružane agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu potpuno je porušeno 614 džamija, dok je oštećeno 307 džamija. Pored toga je od ukupno 557 mesdžida potpuno porušeno njih 218, dok je oštećen 41 mesdžid. Još je 14 potpuno uništenih i 18 oštećenih mekteba, te 447 uništenih i 160 oštećenih drugih vakufskih objekata.

Obilježavanje Dana džamija na području MIZ Janja započelo je u četvrtak 05. maja 2022. god. simboličnim čišćenjem džamija i uređenjem dvorišta. U petak, 06. maja 2022. god. u svim našim džamijama, održana je hutba na temu Dan džamija, a u dane vikenda svi polaznici mekteba su imali priliku da pokažu šta za njih predstavlja džamija i džemaat. Učenici koji pohađaju mektebsku nastavu kod Omer-ef. Jakupovića održali su radionice, prigodne recitale i predavanja, a najmlađi su bili veoma kreativni, crtali su i prisjetili se pravila prilikom ulaska u Allahovu kuću milosti.

Također, imami su u sklupu ovog obilježavanja, upriličili posjete svojim džematlijama.

Džamija je najvažanija institucija u našem džematu, ona je mjesto ibadeta i mjesto u kojem našu djecu i sebe podučavamo islamskim vrijednostima. Ona je mjesto našeg međusobnog savjetovanja, mjesto gdje mirimo zavađene muslimane i mjesto gdje rješavamo socijalne i druge društvene probleme. Čuvajmo naše džemate, čuvajmo naše džamije.

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh