Ebu-Hurejre, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: Zaista, Allah ne gleda u vaša tijela, niti u vaše likove, nego gleda u vaa srca i vaša djela.
Hadis bilježi: Muslim

Obilježen dan rušenja džamija u Janji

Obilježen dan rušenja džamija u Janji

Poštujući propise nadležnih organa, u vremenu pandemije virusa COVID-19, obilježeni su dani rušenja Atik i Džedid džamije u Janji. Trinaesti i četrnaesti april su dani sjećanja na miniranje džamija u Janji, gdje Bošnjaci nisu pružali oružani otpor. Janja je tiho očišćena od Bošnjaka. Veliki broj njih je plaćao da sačuva svoj život i život svojih porodica. Nažalost, veliki broj mještana Janje je završio u logoru “Batković” koji je ujedno i prvi logor, otvoren za Bošnjake na prostoru današnjeg entiteta Republika srpska.

Obilježavajući današnji datum, sjećamo se rušenja džamija, šehida koji su žrtave za očuvanje naše domovine Bosne i Hercegovine, te dani kada je izgrađeno spomen obilježje šehidima u Janji. Danas smo proučili hatma dovu pred duše svih šehida.

Obilježavanju su prisustvovali predstavnici vjerskog i političkog života u Janji, kao i predstavnici logoraša i demobilisanih boraca.

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh