Allah, uistinu, ne gleda u vaša tijela niti u vaš izgled, nego gleda u vaša srca.
(Muslim)

Čas o Poslaniku

Čas o Poslaniku

Nastavnim planom i programom, za mjesec oktobar, planirano je obilježavanje mevluda-rođenja Muhammeda a.s.

Muallim Omer-ef. Jakupović kreativno izvedenim nastavnim satom, pokušao je na što ljepši način najmlađima približiti lik i djelo Poslanika Muhammeda  a.s.

Učenici su na satovima čitali priče o rođenju Poslanika Muhammeda a.s., o njegovim roditeljima, porodici i prijateljima, te su se upoznali s njegovim sunnetom, kao što su nazivanje selama, prednost desne strane, njegova ishrana, radnje pranja ruku prije i poslije jela, učenje Bismille tokom obavljanja svakog dobrog posla, pranje zuba poslije jela i slično.

Polaznici mekteba su u parovima izrađivali levhe – slike s imenom Poslanika Muhammeda a.s. napisanih arapskim pismom uz korištenje različitih tehnika koje potiču razvoj kreativnosti i dječje mašte. Prezentovali su svoje radove pred muallimom i drugom djecom.

Polaznici prvog stupnja (Ilmihal I) naučili su recitirati pjesmu o najdražem Poslaniku i donositi salavat na njegovo hvaljeno ime. Igrali su igru i slijedili stope našeg Poslanika a.s., jer je on bio najljepšeg ahlaka.

Nakon što su ponovili naučeno, obradovani su malom slatkom hedijom.

O Allahu, uputi našu djecu da obavljaju namaz i budu pokorni Tebi, da slijede praksu Poslanika, a.s., i da poštuju nas kao roditelje. Amin!

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh