Enes, ibn Malik el-Ensari, omiljeni sluga Poslanikov, pripovijeda da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: Allah se više obraduje pokajanju Njegova roba, nego što bi se neko od vas obradovao pronalasku svoje izgubljene deve u pustinji bez vode i jela.
Hadis je Muttefekun alejhi

Mektebska ekskurzija u Mostar, Blagaj i Sarajevo

Mektebska ekskurzija u Mostar, Blagaj i Sarajevo

Medžlis islamske zajednice Janja pred kraj svake mektebske godine, upriliči ekskurziju za svoje polaznike mekteba, a tako je bilo i u subotu i nedelju 05. i 06. juna 2021. godine, kada su djeca sa svojim muallimima imala priliku da posjete i upoznaju nekoliko gradova naše zemlje.

05. juna, u ranim jutarnjim satima, krenuli smo ka Mostaru, a tokom putovanja smo se kratko zadržali u Jablanici, mjestu u kojem se nalazi Memorijalni kompleks “Bitka na Neretvi”. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH je 2009. godine Historijsko područje – memorijalni kompleks “Bitka na Neretvi” u Jablanici proglasila nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Kompleks u Jablanici je izgrađen na mjestu gdje se desio ključni trenutak operacije, sudbonosni prijelaz preko rijeke Neretve i spas ranjenika i bolesnika, u Drugom svjetskom ratu, u februaru i martu 1943. godine.

Po dolasku u Mostar, posjetili smo Karađoz-begovu medresu, osnovanu nešto prije 1557. godine. Mekteblije su, u pratnji svojih muallima, posjetili prostorije ove Medrese, a naš domaćin je bila prof. Čolaković Aiša, koja je polaznike počastila slatkišima i upoznala nas o radu ove škole.

Nakon ručka, uputili smo se ka Starom mostu, simbolu grada na Neretvi. Stari most preko rijeke Neretve je UNESCO-va svjetska baština koji je, kada je izgrađen, bio najveća lučna konstrukcija na svijetu. Most je izgradio Mimar Hajrudin, 1566. godine, po nalogu Sultana Sulejmana Veličanstvenog. Srušen je tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, 1993. godine, od strane Hrvatskog vijeća odbrane, a obnovljen nakon rata i ponovno otvoren za javnost 23. jula 2004. godine.

U večernjim satima smo stigli u Blagaj, gdje smo obišli Tekiju i vrelo rijeke Bune.

Nedjelju smo iskoristili za obilazak znamenitosti Sarajeva, glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Obilazak Sarajeva smo počeli posjetom “Tunelu spasa”, prokopanom ispod aerodromske piste koji je povezivao dvije teritorije koje su bile pod kontrolom Armije Republike Bosne i Hercegovine (Dobrinja i Butmir). Tunel je bio dužine 785,5 m, širine oko 1 m i visine oko 1,5 m. Kopalo ga je oko 300 ljudi, duže od 4 mjeseca.

Posjetu smo nastavili obilaskom Baščaršije, Begove džamije i sebilja.

Nakon zajedničkog ručka, uputili smo se u zoološki vrt, “Pionirska dolina”, gdje su polaznici mekteba imali priliku da obiđu životinje i koriste sadržaje zabavnog parka.

Posebno se zahvaljujemo našem džematliji, Talović Mehmedaliji, koji je obezbijedio sredstva za ulaznice u “Pionirsku dolinu” i ručak za sve polaznike. Polaznike su slatkišima počastili Šeljpić Izudin i Baćevac Samir, delegat u Vijeću naroda entiteta RS.

Zahvaljujemo se roditeljima na ukazanom povjerenju. Medžlis islamske zajednice Janja je izdvojio sredstva za prijevoz mekteblija, kao i konak za sve pobjednike mektebskog takmičenja na nivo Medžlisa IZ Janja.

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh