Vjera je iskren savjet.
(Muslim)

Mladi obilježili Dan Armije Republike BIH i sjećanje na veliki zločin u Ahmićima 1993. godine

Mladi obilježili Dan Armije Republike BIH i sjećanje na veliki zločin u Ahmićima 1993. godine

Mreža mladih MIZ Janja: obilježen Dan Armije Republike BIH i sjećanje na veliki zločin u Ahmićima 1993. godine

Mjesec ramazan je mjesec Allahove milosti i svekolikog dobra. U njemu su značajni događaji poput bitke na Bedru, oslobađanja Mekke i noći Kadr.

Pored ovih spomenutih događaja, ramazan donosi i sjećanje na 15. april – Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine. To je jedan od najznačajnijih datuma u hiljadugodišnjoj historiji naše zemlje.

Ovaj značajan datum obilježili su i članovi mreže mladih u četvrtak 16. aprila 2021. godine u Omladinskom centru. Mladi su imali priliku da se podsjete na koji način je formirana naša Armija i kroz šta je sve prolazila da bi sačuvala našu domovinu od agresorske ruke.

Predavanje mladima je održao Omer-ef. Jakupović, a mladi su pogledali i dva dokumentarna filma, jedan o Armiji BiH, a drugi o masakru u Ahmićima.

U Ahmićima je 16. aprila 1993. godine, a već ranije planiran, izvršen ratni zločin kojeg su počinili pripadnici 4. bojne vojne policije HVO-a i jedinice “Jokeri” protiv bošnjačkih civila u općini Vitez, u Bosni i Hercegovini. Ubijeno je 116 osoba. Od toga 32 žene, a 11 djece mlađe od 18 godina. Najmlađa žrtva je bila tromjesečna beba. Dvije lokalne džamije su uništene eksplozivima. Od 200 bošnjačkih kuća, spaljeno je njih oko 180.

Ovo su dani kada se posebno sjećamo naših šehida, ratnih vojnih invalida, demobilisanih boraca i svih junaka; onih koje znamo, ali i mnogo više onih čija imena ne znamo. To su naši heroji. Zahvalnost i sjećanje na njih mora biti trajno. Oni su, kada je bilo najteže, goloruki hrabro stali i branili svoju domovinu, vjeru, imetak, porodicu, čast i dostojanstvo od agresora, od onih koji su činili zločine i genocid u Bosni i Hercegovini.

Učimo svoju djecu i pričajmo im o hrabrosti našeg naroda. Neka prouče dovu i Fatihu našim šehidima, neka majkama i porodicama šehida iskažu svoje poštovanje. Na Dan šehida, na šehitlucima mora nas biti mnogo više.

Nakon predavanja, mladi su upriličili zajednički iftar, svjesni da zajednica i sloga čine društvo jakim, te da je na nama emanet očuvanja jedine nam domovine Bosne i Hercegovine.

Svim braniocima Republike Bosne i Hercegovine, pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine čestitamo veliki dan, Dan Armije…

Molimo Uzvišenog Allaha da im podari nagradu za njihovu borbu, a našim šehidima džennetske ljepote! Amin!

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh