Najgori od ljudi jeste onaj od koga se nešto zatraži u ime Allaha, pa ovog taj odbije.
(Buharija i Muslim)

U Omladinskom centru obilježen je Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

U nedelju, 28. februara 2021. godine u Omladinskom centru kod Džedid džamije obilježen je Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Na ovom skupu bili su prisutni članovi mreže mladih. Program se sastojao od projekcije filma “Quo vadis, Aida?“ -Film koji govori o zlostavljanju i genocidu u Srebrenici.

Radnju filma otkriva Aida koja radi kao prevoditeljica za Ujedinjene nacije (UN) u malom gradu Srebrenici. Kada srpska vojska zauzme grad, njena porodica je među hiljadama građana koji zaštitu traže u bazi UN-a.

Kao osoba upućena u pregovore, Aida ima pristup ključnim informacijama koje prevodi. Šta će biti sa njenom porodicom i drugima – spas ili smrt? Koji bi korak trebala poduzeti? Aida pokušava učiniti sve što je u njenoj moći da zaštiti supruga i dva sina tinejdžera dok srpska vojska polako okupira grad i građane uzima pod svoje.

Nakon filma, profesor historije, Mustafa Gradačević je održao predavanje o historiji Bosne, njenoj nezavisnosti i opstojanju svih ovih godina.

Kao što je omladina, i mi smo dužni da se podsjetimo. Na današnji dan 1992. godine, građani BiH opredijelili su se za nezavisnost. Na referendumu, koji je održan 1992. godine, 64 posto građana se izjasnilo da želi živjeti u “suverenoj i nezavisnoj Bosni i Hercegovini, državi ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive”.

MIZ Janja ovom prilikom čestita svim građanima Bosne i Hercegovine Dan nezavisnosti.

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh