Jak je vjernik bolji i Allahu draži od slabog vjernika.
(Muslim)

Hutba povodom 20 godina obnove vjerskog života u Janji

Hutba povodom 20 godina obnove vjerskog života u Janji

Danas, 05.03.2021. godine, se navršava 20 godina od prvog zajedničkog namaza nakon povratka u Janju. Prije 20 godina smo klanjali Kurban-bajram namaz na temeljima porušene Džedid džamije, a hutbu je održao Glavni imam Omer-ef Camić.

Današnju hutbu u Atik džamiji je kazivao Glavni imam, hafiz Omer-ef. Camić, koju prenosimo u cjelosti.

„O Mekko, znam da si od Allahove zemlje najbolje mjesto i Njemu najdraže mjesto! Da me stanovnici tvoji nisu istjerali, ja zaista ne bih izašao!“, govorio je Muhammed a.s. dok je izlazio iz Mekke prilikom hidžre, suznim očima gledajući u svoj grad, u svoj dom! Isto onako kako su mnogi od Bošnjaka i Bošnjakinja gledali na svoja rodna mjesta, onako kako muhadžiri ummeta islama u savremenom dobu gledaju, tako je i Resulullah gledao na Mekku!

Voljeti svoj dom znači voljeti svoju domovinu, a isto tako voljeti svoju domovinu znači voljeti svoj dom, to je jedno.

Ove godine obilježavamo 20 godina od zvaničnog povratka na prostore našega medžlisa, zato je i ova današnja hutba na temu povratka. Na današnji dan, prije 20 godina na temeljima Džedid džamije klanjali smo prvi kurban bajram-namaz. Sjećamo se nekoliko stotina džematlija, koji su pomiješanih emocija, pod zaštitom jakih policijskih snaga, obavili ovaj namaz.

Draga braćo, svi ste vi bajraktari povratka i danas je nakon 20 godina u vašim rukama najvrijedniji bajrak, bajrak povratka. Uvijek su prvaci posebno vrijedni, oni koji su prvi imaju zlatne medalje, vaše medalje su vrijednost za sve nas.

Na vašem djelu, na vašoj velikoj hrabrosti začeo se povratak i ništa tako poslije odbrane od agresije nije bilo značajno i nije učvrstilo temelje naše države.

وَاتَّقُوا اللّٰهَ لَعَلَّكُمۡ تُفۡلِحُوۡن ‏ يٰۤـاَيُّهَا الَّذِيۡنَ اٰمَنُوا اصۡبِرُوۡا وَصَابِرُوۡا وَرَابِطُوۡ

Gospodar kaže: „O vjernici, budite strpljivi i izdržljivi, na granicama bdijte i Allaha se bojte, da biste postigli ono što želite!“ (Ali Imran, 200).

Vi ste se nakon progona prvo strpili, a čim je bilo moguće, potrudili se, bili ste izdržljivi i sve prepreke nadvladali.

U ajetu se dalje kaže „na granicama bdijte“ i vi ste se vratili ovdje da na granicama svoga prava, svoga topraka bdijete, ovo je naša granica ovdje, granica našeg dobra koje smo naslijedili, od babe, dede i sa velikim entuzijazmom želimo da to predamo mlađima.

I to što bdijemo, što smo strpljivi, izdržljivi to je za naše dobro, u tome je naš spas „bićete spašeni na tom putu, vaše strpljivosti i izdržljivosti i bdijenja nad vašim interesima, vi ćete postići ono što želite“, to je poruka Allaha Uzvišenog, “vi ćete postići ono što želite”.

Naravno, na putu povratka, nosila nas je velika želja, ali nije nas ta želja na krilima donijela, nije dovoljna samo želja, moramo biti strpljivi i izdržljivi, vrijedni, spremni da se trudimo i borimo i tako smo mi ostvarili svoju želju. To je tako veliki primjer svakome, i za komšiluk i šire i dalje.

Naš put povratka bio je težak, bilo je osporavanja, zabrana, bilo je paljevina, bilo je kamenovanja, bilo je bombi, sve se pokušalo da se zaustavi jedan prirodan tok života, a to nije moguće zaustaviti!

Sjećamo se danas kako je odjekivala ta poruka o našem povratku u Janju ,,u ravnu Semberiju, na obalu Drine”. Nema niko ko nije prije 20 godina čuo i zapamtio kako su se hrabri bošnjaci; muško i žensko, staro i mlado, borili da se vrate svom domu, zato što vole svoj dom.

Zato je prisjećanje, evo nakon 20. godina na povratak, na ono što su Bošnjaci primjerom pokazali jako važno, kroz to mi obnavljamo našu snagu, svoje samopouzdanje, ponekad nam toga ponestane, zato je važno da se prisjetimo, kako je bilo prije 20 godina, a kako je danas. Moramo imati dosta optimizma, dosta vjere i povjerenja jedni u druge i zajedno sve što je na našem putu možemo postići, uz Allahovu pomoć.

Gradimo džemate, pomažimo jedni drugima, džematlija je onaj koji gradi džemat, koji pomaže brata, to je radost života u svakome danu.

Zajedno! Svi zajedno, sve ono s čime raspolažemo u ovome trenutku: petstotina djece i više od toga omladine, više od 2 hiljade članova islamske zajednice koji očekuju i traže da im se svakom ponaosob posveti, s pravom! Svaka duša nam je prevažna, svaki čovjek, svako djete nam je važno, svaka institucija i svaka organizacija, bez izuzetka, da zajedno gradimo, da zajedno trasiramo put ka boljem sutra!

Možemo, i moramo, imamo obavezu prema Allahu dž.š, prema vremenu i ovome prostoru, prema svakom čovjeku. Oni koji kažu da ne možemo ništa, s takvima nećemo gubiti vrijeme, jer možemo, sve što planiramo mi ćemo, uz Allahovu pomoć, i realizirati.

Procesi se ne dešavaju odjednom, oni traju, a za procese treba vrijeme, energija, trebaju ljudi. Ništa preko noći ne dolazi.

Hvala vam što čuvate dom i domovinu, što čuvate identitet bošnjaka, vjeru muslimana, što promičete kulturu i obrazovanje, što pravilno usmjeravate našu djecu i omladinu!

Naravno to je teret i dug prema narodu, ali je i dug da cijenimo i zahvalimo se jedni drugima!

Gospodara molimo da nam podari razuma da Njemu stalno zahvalni budemo. Gospodaru naš, pomozi nas da ispravni muslimani budemo, budi nam milostiv na Obećanom danu, i najljepšom nagradom – Džennetom nas obraduj.

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh