Allahova je pomoć džematu. Ko god sam ode iz džemata, sam će se naći u džehennemu.
(Tirmizi)

Zahvalnica hafizu Omer-ef. Camiću na svečanoj akademiji Gazi Husrev-begove medrese

Zahvalnica hafizu Omer-ef. Camiću na svečanoj akademiji Gazi Husrev-begove medrese

U amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu danas je održana svečana akademija povodom 486. godišnjice neprekidnog rada ove odgojno-obrazovne ustanove Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini.

Svečanosti su prisustvovali izaslanik reisul-uleme Islamske zajednice dr. Enes-ef. Ljevaković, predsjednik Sabora Islamske zajednice Safet Softić, muftija sarajevski prof. dr. Nedžad-ef. Grabus, direktori uprava i ureda Rijaseta Islamske zajednice, direktori drugih ustanova Islamske zajednice, ministrica obrazovanja Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović, i brojni drugi gosti.

Ovom prilikom prigodno se obratio zamjenik reisul-uleme dr. Enes-ef. Ljevaković, naglasivši da je Medresa “u svojoj višestoljetnoj misiji obrazovanja i odgoja u značajnoj mjeri, a u nekim dionicama svoje historije i presudno, utjecala na tokove vjerskog, duhovnog, kulturnog pa i ukupnog društvenog života na ovim prostorima”.

– Veliko djelo velikog Gazi Husrev-bega je inspiracija nama današnjima, kako onima koji su u stanju slijediti ga u graditeljskom dobru i svojim dunjalučkim blagodatima graditi ahiretsku kuću, tako i onima koji se nadahnjuju njegovom privrženošću načelima naše uzvišene vjere. Medresa koju je osnovao i koja u kontinuitetu djeluje do ovoga vremena u našoj kolektivnoj memoriji više je od obične škole – kazao je dr. Ljevaković.

Na svečanoj akademiji su, između ostalog, proglašeni laureati, osobe koje su dale poseban doprinos afirmaciji Medrese kroz svoj rad – dr. Munir Mujić i prof. Ismet Veladžić.

– Ovo priznanje su primili mnogi istaknuti članovi našeg društva, tako da mi čini posebnu čast i zadovoljstvo biti jedan od laureata. Ova škola je dala mnogo bosanskohercegovačkom društvu – naglasio je dobitnik Ismet Veladžić.

Prema riječima dr. Munira Mujića, Medresa predstavlja mjesto na kojem svi, koji je smatraju nečim vrijednim, mogu naći znanje i mudrost.

– Medresa je danas veoma prosperitetna škola, ali i vrijedan i poštovan konkurent na polju znanja i odgoja, što je još važnije. U Medresi se uvijek držalo do harmonije odgoja i obrazovanja – izjavio je Mujić.

Na svečanoj akademiji dodijeljena su i priznanja za nesebično zalaganje i doprinos Medresi prof. Behiji Durmišević i Šerifi Delalić, uposlenici iz tehničkog osoblja.

Također, uručene su zahvalnice i priznanja i jednom broju ‘prijatelja Medrese’ koji svojim radom pomažu ovu ustanovu: Zejnilu Rebihiću, predsjedniku Tima za praćenje radova na zgradi ženskog odjeljenja Medrese, Mustafi Vatrenjaku, muteveliji Gazi Husrev-begovog vakufa, hafizu Omer-ef. Camiću, glavnom imamu Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Janja, Harun-ef. Eminagiću, glavnom imamu MIZ Priboj, Sabriji Turnadžiću, stipenditoru učenika Medrese te Muhamedu Huseinbašiću, za podršku u projektima Medrese.

Gazi Husrev-begova medresa kontinuitet bilježi od 1537. godine i do današnjih dana iznjedrila je plejadu istaknutih ličnosti koje su u povijesti odigrale značajnu ulogu u opstanku i razvoju Bosne i Hercegovine.

(MINA)

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh