Svakom čovjeku određeno je da svakog dana u kojem Sunce izađe podijeli sadaku. Ashabi rekoše: Allahov Poslaniče, odakle nama da udjeljujemo sadaku!? Poslanik odgovori: Zaista je puno dženetskih vrata; tesbih, tekbir, tahmid, naređivanje dobra i odvraćanje od zla, uklanjanje prepreka s puta, urazumiti gluha, uputiti slijepa, ispuniti potrebu potrebitom, žurno utješiti ucviljenog i žalosnog i čvrsto stati uz potlačenog. Sve je to sadaka od tebe za tebe.
(Ibn Hibban)

20 godina povratka u Janju

20 godina povratka u Janju
Pogled preko ostataka Džedid džamije na prizemlje vakufske kuće
foto: Edin Skokić

Tokom 1999-te godine su zabilježeni prvi povratci u Janju, na svoje ognjište i u svoje ruševine. Privatne bošnjačke kuće su naseljene izbjeglicama srpske nacionalnosti iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, a sve što je podsjećalo na muslimane i islam je sravnjeno sa zemljom od 1993. do 1995. godine. Bile su to teške godine a svaka osoba ima svoju tešku priču iz navedenog perioda.

Vrijedni narod Janje je zajedno sa obnovom svojih kuća, te čišćenjem zapuštenih i zaraslih imanja, krenuo u obnovu svojih džamija i objekata Islamske zajednice. Među najistaknutijima je bio hadžija Baćevac Salko, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Janja, kojeg su pratili čestiti bošnjaci i vrijedne džematlije.

Džedid džamija u Janji, vakufska kuća Džedid džamije sa lijeve strane i Omladinski centar sa desne strane (mekteb)

Danas, 19.08.2020. godine možemo reći da je urađeno mnogo, da radimo mnogo i da imamo još mnogo planova koji čekaju svoju realizaciju.

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh