Jedan ashab je spravio hranu i pozvao Poslanika s.a.v.s. i ashabe. Nakon što je iznijeo hranu pred goste, jedan od njih se izmakao. Poslanik ga je upitao šta mu je, a on je odgovorio: Ja postim. Poslanik mu reče: Tvoj brat se potrudio i napravio hranu a ti kažeš: 'Ja postim'. Nego ti jedi sada, a posti drugi dan za ovaj današnji.

Prvi dan Kurban-bajrama u utorak, 20. jula

Prvi dan Kurban-bajrama u utorak, 20. jula

Prema takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Kurban-bajram je u utorak, 20. jula 2021. godine.
Centralna bajramska svečanost Muftijstva tuzlanskog bit će u Džamiji Kralja Abdulaha u Tuzli.
Bajram-namaz će predvodit i hutbu održati Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski.

Dane Kurban-bajrama određuje klanje kurbana – što je tradicija Božijeg poslanika Ibrahima, neka je mir i spas Božiji na njega, i dijeljenje kurbanskog mesa siromasima, prijateljima, komšijama, te dani hadža – dani boravka nekoliko miliona muslimana u časnim mjestima Mekki i Medini.

I ove godine, zbog pandemije koronavirusa, milioni hadžija su spriječeni da obave peti stub islama – hadž, koji im Uzvišeni Bog propisuje, a koji je dužan obaviti svaki musliman čim stekne materijalne uslove za to. Hadžija je Allahov gost kome se pruža prilika da mu budu oprošteni svi grijesi.

Kurban-bajram traje četiri dana. Za vrijeme Kurban-bajrama poslije svakog farz namaza uči se tekbiri-tešrik. Vrijeme učenja tekbiri-tešrika traje od sabaha 9. zul-hidžeta, Dana Arefata, a završava sa ikindijom četvrtog dana Bajrama.

Preporučuje se post dana Arefata, u ponedjeljak, 19. jula 2021. godine – 9. zul-hidže 1442.

Muslim prenosi od Aiše, r.a., da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao:

“Nema dana u kojem Uzvišeni Allah oslobodi više Svojih robova vatre, nego što je to dan Arefata. On im se približi i onda se ponosi njima pred melekima govoreći: ‘Šta oni žele?’”

Sabah namaz u Janji će se klanjati u 4:30 sati, a Bajram namaz u 5:53 sati!

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh