Najgore što se može naći kod čovjeka jeste škrtost zbog pohlepe i strah bez razloga.
(Buharija i Ebu Dawud)

Ramazanski bajram i dan šehida u Janji

Ramazanski bajram i dan šehida u Janji

Prema Takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, prvi dan Ramazanskog bajrama je u ponedjeljak, 2. maja 2022. godine.

Bajram-namaz u Janji je u 6:11 sati. Centralna bajramska svečanost Rijaseta IZ u Bosni i Hercegovini bit će održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje će bajramsku hutbu kazivati reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović.

Džamije u Janji će biti otvorene u 4:30 sati, a sabah-namaz će se klanjati u 4:50 sati.

DAN ŠEHIDA

Drugi dan Bajrama Islamska zajednica obilježava kao Dan šehida, odnosno kao dan sjećanja na sve one koji su dali živote braneći svoju porodicu i čast, svoju vjeru i domovinu.

Program obilježavanja dana šehida, će početi učenjem tevhida u 12:30 sati u Atik džamiji, a poslije podne namaza, pored šehidskih mezarova u Panjevima, bit će proučena sura Ja-sin.

Bajramska poruka reisu-l-uleme

 

– Ispostili smo evo i ovaj ramazan i trudili se biti na visini ramazana, ničim ne narušiti njegovu svetost. I bilo nam je lijepo i ugodno. Ramazanski ambijent je pun vidljivih i nevidljivih ugođaja i blagodati. Molim Allaha da nam primi sva naša ramazanska nastojanja, da se naši postupci pozitivno odraze i na žive i na umrle.

Bajram je praznik pun radosti. Podijelite tu radost sa svojim porodicama, rodbinom, prijateljima i komšijama. Posjetite drage ljude, ali i bolesne, napuštene i usamljene i obradujte ih nečim, i ne zaboravite siromašne. Radost nije potpuna, ako se ne podijeli sa nekim. Svima vama u Bosni i Hercegovini, domovinskim zemljama i svijetu čestitam nastupajuće dane Ramazanskog bajrama. Bajram šerif mubarek olsun! – kaže se u bajramskoj poruci reisu-l-uleme.

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh