Enes, r.a., prenosi od Allahova Poslanika, s.a.v.s., da je Allah, d.š., rekao: Ukoliko Ja nekog od Svojih robova iskušam oduzimanjem njegovog vida, pa se strpi - i ne rekne radi toga nita loše, to ću mu nadoknaditi Džennetom.
Hadis bilježi: Buhari

Bajramska čestitka Muftije tuzlanskog

Bajramska čestitka Muftije tuzlanskog

Neka Bajram bude povod i odabrano vrijeme da svoju pažnju usmjerimo prema porodici i njenim tradicionalnim vrijednostima.

Bismillahirrahmanirrahim!

Zahvaljujemo se Allahu, džellešanuhu. On je Gospodar svjetova. Njegova milost nema granica i natkrilila je sve što ljudsko oko može vidjeti i um pojmiti.

Salavate i selame upućujemo poslaniku islama Muhammedu, alejhis-selam, i njegovim sljedbenicima.

Draga braćo i poštovane sestre!

Dvadeset i devetoga ramazanskog dana opraštamo se od dragog nam gosta. U ramazanu smo imali neizbrojive blagodati. Mir koji nam je donio taj odabrani mjesec osjećamo u svojim dušama, u svojim porodicama i u džematima. Našem Stvoritelju smo neizmjerno zahvalni na njemu.

Bajramu se radujemo kao kruni naših ramazanskih ibadeta i odricanja. On je vrhunac naše smjerne pokornosti Uzvišenome, Čijoj se posebnoj nagradi nadamo za ibadet posta. Nadamo se i nagradi za darežljivost u ibadetima zekjata i sadekatul-fitra i drugim materijalnim davanjima. Naša srca su puna bratske ljubavi i zajedništva, koje su nam ulili zajednički iftari, teravije, mukabele i drugi ibadeti.

Neka dani koji su pred nama donesu istinsku radost i bereket u naše porodice i našu zajednicu. Provedimo ih sa svojima najbližim, u porodičnom miru i rahatluku. Neka Bajram bude povod i odabrano vrijeme da svoju pažnju usmjerimo prema porodici i njenim tradicionalnim vrijednostima. Dobro koje donosi istinsko zajedništvo porodice može nam uliti samopouzdanje i snagu da se snažnije i odgovornije borimo sa svakodnevnim nedaćama i problemima. Plemenitost koju u nama porađa ljubav prema najbližima dragocjena je ljudska vrlina koja može uljepšati naše živote.

Braćo i sestre!

U ovoj prilici vas sve pozivam da se snažnije okrenete porodici i njegovanju njezina okrilja, kao najpouzdanijem utočištu u građenju našeg boljeg društva i bolje budućnosti.

Nemojmo zaboraviti ni one koji su u danima naše najveće radosti u nevolji i kojima naša darežljivost predstavlja okrjepu i olakšanje.

Svim muslimanima upućujem iskrene čestitke povodom Ramazanskog bajrama i želim im puno dobra, sreće i napretka. Podijelimo našu najveću duhovnu radost s komšijama i prijateljima.

Pozivam vas da se 2. dana Bajrama prisjetimo najboljih sinova naše domovine i za Dan šehida obiđemo šehitluke i mezarja naših najmilijih.

Bajram šerif mubarek olsun!

0

 

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh