Od Nevvasa ibn Sem'ana, radijallahu anhu, prenosi se da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: Dobročinstvo je dobra narav, a grijeh je ono što te u prsima tišti, a ne želiš da to ljudi saznaju.
(Muslim)

Cijena kurbana 350,00 KM, omogućena online uplata

Cijena kurbana 350,00 KM, omogućena online uplata

SARAJEVO, 2. JULA (MINA) – Članovi Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini su na svojoj 23. redovnoj sjednici kojom je predsjedavao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović utvrdili jedinstvenu cijena kurbana za 2020. godinu od 350,00 KM, što je isti iznos kao i ranijih godina.

Islamska zajednica u BiH svake godine organizira akciju ”Kurbani” za potrebe obrazovnih ustanova i u humanitarne svrhe. Pripreme za akciju traju tokom cijele godine, od tačnog popisa stoke, do osiguranja svih sanitarnih i tehničkih uslova, da bi kurban bio žrtvovan u skladu sa šerijatskim propisima.

– Vodimo računa da emanet koji nam je povjeren, odnosno da to što su vjernici izabrali da preko nas realiziraju klanje svojih kurbana uradimo u skladu sa šerijatskim propisima. Tek nakon toga možemo govoriti o ekonomskim, socijalnim i drugim aspektima ove akcije – pojasnio je Zejnil Rehibić, direktor Uprave za ekonomske i finansijske poslove Rijaseta IZ u BIH.

Efekti akcije kurbana koja se realizira putem Islamske zajednice vidljivi su tokom cijele godine, što ovu akciju čini jedinstvenom u odnosu na sve druge.

– Udovoljili smo i realizirali na stotine zahtjeva pomoći fizičkim i pravnim licima, te udruženjima građana koja se bave humanitarnim radom. Također, Islamska zajednica u protekle tri godine, od kada migrantska zajednica na bilo koji način egzistira na području BiH, sa svojim kapacitetima od ove akcije direktno učestvuje u pomoći projektima ishrane u migrantskim centrima na području cijele BiH – naglasio je Memišević.

Islamska zajednica ovogodišnju akciju kurbana i prikupljanja kurbanskih kožica realizira pod motom „Žrtva kojom osnažujemo zajednicu“, ukazujući na složenost akcije i uključenost svih faktora društvene zajednice.

– Zato je njen moto „Žrtva kojom osnažujemo zajednicu“. Jer, kad tako kažemo, to znači da je kurban žrtva kojom želimo osnažiti kompletnu zajednicu, od onih od kojih otkupljujemo kurbane, pa do njenih krajnjih korisnika – kazao je Memišević.

Pojasnio je kako je riječ o lancu svih uključenih u ovu akciju:  povratnika od kojih se otkupljuju kurbani, onih koji imaju kapacitete za klanje i preradu kurbanskog mesa, privredne zajednice koja učestvuje u realizaciji projekta, zatim direktnih korisnika kao što su đaci, studenti, osobe u trećoj životnoj dobi i osobe u stanju socijalne potrebe.

– Islamska zajednica je dokazala sposobnost da realizira akciju kurbana poštujući šerijatske norme, kao i zahtjeve vremena. Akciju kurbana stalno unaprjeđujemo i inoviramo, pa smo ove godine omogućili i online uplatu za kurbane na linku uplata.islamskazajednica.ba, da bismo vjernicima olakšali izvršavanje ove vjerske dužnosti – zaključio je Memišević.

Nema zvaničnih ograničenja kada je u pitanju pojedinačno klanje kurbana i predaja kurbanskih kožica. Vršimo pripreme za prikupljanje kurbanskih kožica kao i prethodnih godina na području MIZ Janja. Imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju u Bosni i Hercegovini i regionu, posebno napominjemo potrebu da naši kurbani moraju biti zdravi, kako bismo sačuvali svoje ali i zdravlje drugih ljudi.

Dodatne informacije o načinu klanja i zahtjevima halal standarda čitajte na:
https://www.preporod.com/index.php/duhovnost/tradicija/item/9993-propisi-o-kurbanu

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh