Od Sevbana, radijallahu anhu, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: Najbolji je dinar onaj dinar kojim čovjek nahrani svoju djecu, i dinar kojim hrani svog konja pripremajući ga na Allahovom putu, i dinar koji čovjek potroši na svoje prijatelje na Allahovu putu.
(Muslim)

“Da se ne zaboravi!”

“Da se ne zaboravi!”

Dana 13.4.2014. godine u dvorištu Atik džamije u Janji, sa početkom u 11 sati obilježena je prva godišnjica od podizanja spomen obilježja poginulim borcima i civilnim žrtvama rata, sa područja Janje, koji su život izgubili u ratu koji se desio na našim prostorima u periodu od 1992. do 1995. godine.

Ceremonija je započeta intoniranjem hime naše države i podizanjem zastava. Zatim su polaznici mektebske nastave i učenici medresa proučili suru Jasin nakon čega je glavni imam MIZ-Janja Omer ef. Camić proučio hatma dovu.

Prisutnima se obratio Kemal ef. Gutić i u toku svog izlaganja podsjetio je prisutne na strahote koje su se dešavale u našoj Janji i jasno poslao poruku da ne treba baciti u zaborav ono sto se dešavalo našem narodu te da su ovakve ceremonije prilika da se mlađe generacije upoznaju sa svim što je jedan čovjek spreman učiniti drugom samo zbog imena koje nosi.

U toku programa, također su pročitana i imena žrtava, njih 77 ukupno, od čega 20 šehida i 57 civilnih žrtava, 6 još uvijek nije pronađeno.

Ovu ceremoniju, svojim prisustvom, uveličali su i predsjednik Saveza logorsa BiH Jasmin Meskovic, predsjednik Bošnjačkog kluba u Vijeću naroda RS Mujo Hadžiomerović i potpredsjednik Narodne skupštine RS Ramiz Salkić koji su održali prigodne govore.

U toku programa proučeno je i nekoliko ilahija, a na samom kraju položeni su vijenci na spomenik te su polaznici obdaništa “Vildan” i najmlađi polaznici mektebse nastave simbolično sa mosta niz rijeku Janju ispustili 77 ruža.

Treba napomenuti da se ovaj dan obilježila i 21.godišnjica rušenja janjanskih džamija, za ovaj zločin, naravno niko nije odgovarao.

Program je završen do podne namaza.

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh