Poslanik s.a.v.s. je rekao: Koja god žena se namiriše i prođe pored skupine muškaraca i oni osjete njen miris, neće osjetiti mirisa dženneta.

Entitetski instruktori krše zakon

Entitetski instruktori krše zakon
Popis u Semberiji, tačnije u Janji i Bijeljini, ne protiče bez problema, a te probleme uzrokuju, prije svih, entitetski instruktori, koji imaju ko zna od koga instrukcije da rade to što rade. Instruktorima i popisivačima ne dozvoljavaju da popisuju privremeno odsutne i kontrolišu domaćinstva, naravno bošnjačka, u kojima je popisano više od 10 članova. Također, uputstva popisivačima koje je općinskim komisijama poslala Državna agencija za statistiku, nisu podijeljena popisivačima niti oni za njih znaju. Popisivačima Bošnjacima uputstva su dali predstavnici Fondacije “Popis 2013.”.
uputstva nisu proslijedjena instruktorima i popisivacima
Predstavnici Fondacije, danas, 7. oktobra, posjetili su Gradsku popisnu komisiju Bijeljina i bijeljinsko odjeljenje entitetskog (RS) zavoda za statistiku. Samir Baćevac,  odbornik u skupštini Grada Bijeljina, Jusuf Trbić, predsjednik BZK “Preporod” Bijeljina i Janja, Samer Elšejh, koordinator za popis, Emir Musli, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina, te Mirsad ef. Okanović, imam bijeljinske Atik džamije i koordinator popisa, iznijeli su sve probleme i tražili objašnjenja.
Međutim, Predrag Novaković, predsjednik Gradske popisne komisije, kazao je da je Komisija zadužena za organizaciju popisa, te da ne mogu tumačiti metodologiju popisa. Nije bio spreman ni objasniti zašto popisivačima i instruktorima nisu proslijeđena uputstva Državne agencije za statistiku. Uputio nas je na entitetske instruktore, od kojih je ključna instruktorica Ruža Arsenić.
uputa
Prema našim, potvrđenim podacima, instruktorica Arsenić u Janji je tražila da se prebrojavaju, odnosno pokažu članovi domaćinstva koji su popisani, a čak je išla do toga da broji obuću u hodniku. Njene upute instruktorima i popisivačima su da se popisuju samo članovi domaćinstva koji su prisutni, te da niko osim roditelja ne može popisati maloljetnu djecu. Također, i da punoljetni član domaćinstva ne može u domaćinstvu popisati bliže srodnike. Koliko smo informisani, njene upute najdosljednije sprovodi gradska instruktorica Alisa Dervišević, koja se, navodno, vodi kao Bošnjakinja.
Ruža Arsenić nije željele razgovarati o ovim problemima, pravdajući se putem telefona da nije ovlaštena davati izjave, a nije se htjela ni sresti sa predstavnicima Fondacije. Sličan odgovor dobili smo i u bijeljinskom odjeljenju entitetskog Zavoda za statistiku. Priprijetili smo krivičnim prijavama protiv instruktorica Arsenić i Dervišević i spremni smo potpisati izjave.

 

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh