Svakom čovjeku određeno je da svakog dana u kojem Sunce izađe podijeli sadaku. Ashabi rekoše: Allahov Poslaniče, odakle nama da udjeljujemo sadaku!? Poslanik odgovori: Zaista je puno dženetskih vrata; tesbih, tekbir, tahmid, naređivanje dobra i odvraćanje od zla, uklanjanje prepreka s puta, urazumiti gluha, uputiti slijepa, ispuniti potrebu potrebitom, žurno utješiti ucviljenog i žalosnog i čvrsto stati uz potlačenog. Sve je to sadaka od tebe za tebe.
(Ibn Hibban)

Humanost na djelu. Poljoprivrednici iz Janje za djecu Ramize Smajović

Humanost na djelu. Poljoprivrednici iz Janje za djecu Ramize Smajović

Članovi Udruženja poljoprivrednika “Janja 2001” još jednom su pokazali svoju humanost i spremnost da pomognu onima koji su u nevolji. Porodici Ramize Smajlović iz Novog Sela u općini Zvornik poklonili su kravu, te hrane i kućnih potrepština dovoljno da se napuni jedan kombi.

“U jednoj televizijskoj emisiji vidio sam kako živi njena porodica. Do srca me dirnulo kad je ta hrabra žena, koja ima petoro male djece, kćerka se udala, kazala da imaju dovoljno sijena, ali da bi od svega najviše željela kravu. Obratio sam se svojim kolegama u udruženju, Osmanu Šukiloviću i Mehmedu Aganoviću, da vidimo šta se može učiniti i oni se nisu dvoumili,,” kaže Mustafa Hadžić, ugledni janjanski poljoprivrednik.

Dodaje da su otišli na lice mjesta i uvjerili se da Smajlovići zaista žive teško i bez ikakvih primanja. U Janji su pokrenuli akciju pomoći koja je vrlo brzo dala rezultate. Krava je kupljena, a obezbijeđeni su i hrana i kućne potrepštine, sve u vrijednosti od oko 3.000 KM. Na put ka Novom Selu iz Janje su krenuli Muhamed Aganović, Mustafa Hadžić, Đulaga Mehmedović, Amel Jusufović, a sve ostalo je priča koja je toplinom ispunila srca i barem donekle olakšala tegobu jedne porodice.

 

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh