Najgore što se može naći kod čovjeka jeste škrtost zbog pohlepe i strah bez razloga.
(Buharija i Ebu Dawud)

“Ja sam se sada navikao na džamiju i ne mogu bez nje” -Škola mladih mujezina

 

Allahumme salli Alla Muhammedin we ala ali Muhammed.

Sva zahvala pripada Allahu dž.š., salavat i selam upućemo našem miljeniku Muhammedu a.s., njegovoj časnoj porodici, ashabima i svim muslimanima i muslimankama sa dinom u srcu.

Prije nekoliko godina kada sam bio u Turskoj, svaki namaz sam klanjao u drugoj džamiji, i tako primjetio nešto što me je veoma fasciniralo, a to su glasovi mujezina. Raspitivao sam se ko su ti ljudi, odakle su? Rekli su mi da su to učenici iz ” Škole za mujezina”. Joj, škola za mujezina, stalno sam ponavljao i bilo mi je čudno. Zar i to ima? I onda kroz mnoga razmišljanja, shvatam koliko je to zaista dobra stvar! Kada mogu biti škole za pjevanje, časovi za klavir, gitaru, violinu..zašto ne može biti i “škola za mujezina”?!

Mnoge starije džematlije su mi stalno govorili kako su prije glasovi mujezina uljepšavali naše Janjarske džamije, a i šire. A tek, kada se okupe pa uče salavate i mevlude, nema nista ljepše za vidjet i čuti. Kad god ih slušam stvorim sebi sliku u glavi i shvatam koliko su zaista ti prijašnji mujezini bili veliki ljudi. Na svakom vaktu pozivati ljude na namaz, kroz salavate i mevlude iskazivati ljubav prema Allahu dž.š. i poslaniku. To samo mogu veliki ljudi čija su srca ogromna.

Ebu Seid Hudri, r.a., prenosi da je Vjerovjesnik, s.a.v.s., rekao: Petorici garantiram Džennet: dobroj supruzi, koja je poslušna svome mužu; djetetu, koje je pokorno i poslušno svojim roditeljima; čovjeku koji je umro na putu za Mekku; osobi lijepa ahlaka i mujezinu u nekoj džamiji, koji se nada da će biti nagrađen za to, vjerujući u Allaha.

Pogledajte koju nagradu ima mujezin, a ovo je samo jedan hadis od mnogih koji govore o tome.

Za ramazan u našem džematu smo imali “nagradnu igru” gdje smo bodovali namaze svakog mališana u džematu u džamiji , pa su na kraju oni mališani koji su imali najveći broj dolazaka nagrađeni simboličnim nagradama. Svi znaju da one prave, najveće i najvrednije su kod Allaha dž.š.!

Evo hvala Allahu, i u Janji, u Palutinskoj džamiji smo imali “školu mladih mujezina”. Uspješno smo je završili jučer, pa smo prije džume namaza podijeliti diplome i nagrade, a džumu namaz nam je mujezinio jedan od učenika škole Omar Hamzić. Djeca su hvala Allahu dolazila u džamiju. Družili se zajedno. Naučili nešto novo, a sve nam to govori da prije svega trebamo naše umove razbistriti. Otkriti zavjese ispred naših očiju. Djecu moramo slati u džamiju, mekteb. Djeca tu uče ono osnovno sto će im inšaAllah koristi ma čim se bavili u životu. Vidimo ovih dana kroz nekoliko nesreća mladi životu se ugasiše. Idu ka boljem svijetu. Vidimo to i opet nam je svejedno.

Danas mi je mališan koji je bio najredovniji u dzamiji proteklog ramazana, a sada i prvi mujezin džamije rekao: Efendija, ja ne dolazim više u džamiju radi plejstejšena. Ja sam se sada navikao na džamiju i ne mogu bez nje. Đedo mi je rekao da će mi on davati po pola marke za svaki namaz što budem išao ali ja nisam prihvatio. Jer ja idem u džamiju radi Allaha!” Kada sam ovo čuo suze su mi krenule.Zagrlio sam ga. Ovo je za mene uspjeh braćo draga i sestre. Imati kraj sebe ovakvu djecu koja će kasnije kada odrastu biti jaki i čvrsti momci,sa dini-islamom u srcu, sve što budu radili radit će u ime Allaha dž.š. ! Dječak ima samo 10 godina, a već je shvatio svrhu života! Moramo i mi!

Molim Allaha dž.š. da našu djecu izvedemo na pravi put. Da ih se ne zastidimo, i da se oni nas ne zastide. Hvala svima koji su na bilo koji način pomogli pri realizaciji ovog hajra.

Piše: Jakupović Omer ef, inicijator i voditelj aktivnosti

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh