Allahov Poslanik s.a.v.s. je rekao: Dvije vrste džehennemlija ne želim nikako sresti: ljude sa volovskim žilama (bičevima), koji batinaju svoje podanike i žene koje su, premda obučene, ipak obnažene, koje su zavodnice i koje bivaju zavedene, i one čija je kosa nalik na devinu grbu; takve neće ući u džennet, takve neće osjetiti njegov miris! A džennetski miris se osjeća na vrlo velikoj udaljenosti.
(Muslim)

Kupljen traktor za obradu vakufske zemlje u Janji

Kupljen traktor za obradu vakufske zemlje u Janji

Medžlis Isamske zajednice Janja već sedam godina uspješno provodi projekat “Unaprjeđenje vakufske imovine” u Janji. Nakon niza infrastrukturnih projekata, od obnove džamija, vakufskih kuća, sjedišta Medžlisa, kupovine i rekonstrukcije poslovnih prostora, krenulo se u nabavku potrebne mehanizacije za obradu plodne vakufske zemlje.

Projekat “Unaprjeđenje vakufske imovine” su osmislili i pokrenuli Predsjednik IO MIZ Janja, hadži Ahmet Gruhonjić i glavni imam, Omer ef. Camić, sada hafiz. Imajući u vidu obavezu i dužnost prema trajnom dobru, koju sama po sebi nosi uvakufljena zemlja, uposlenici Medžlisa su vrijedno radili na ovom projektu.

Tokom 2014, godine koja je obilježena poplavama u BiH, ali i godina otvoranja treće džamije u Janji, Medžlis je uz pomoć organizacija “Tika” i “Crveni polumjesec”, dobio dva traktora sa potrebnim priključcima.

Danas, kada poljoprivredno gazdinstvo Medžlisa obrađuje preko 100 dunuma vakufske zemlje, javila se potreba za olakšavanjem i efikasnijem radu na velikim parcelama, te smo zahvaljujući podršci u projektima sjetve od Muftijstva tuzlanskog, Vakufske direkcije i Rijaseta Islamske zajednice kupili traktor Deutz Fahr – Agrotron 120, plugove i roto drljaču.

Naš stručni konsultant u ovim poslovima i član Izvršnog odbora, Talović Mirzet, je preuzeo obavezu obuke novih vozača traktora, a prvi se oprobao Predsjednik Medžlisa hadži Husejn Camić.

Vakufski posjedi u Janji su bogatiji u ovoj godini za 8.5 dunuma kvalitetne zemlje, u čemu nam je jednim dijelom pomogao Medžlis Islamske zajednice Sarajevo i Muftijstvo tuzlansko.

Zahvljujemo se svima koji podržavaju i razumiju naš trud, rad i nastojanje da našim članovima Islamske zajednice bude lakše, te da Medžlis ima dodatne prihode koji će se i ubuduće ulagati u ovaj projekat.

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh