Enes, ibn Malik el-Ensari, omiljeni sluga Poslanikov, pripovijeda da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: Allah se više obraduje pokajanju Njegova roba, nego što bi se neko od vas obradovao pronalasku svoje izgubljene deve u pustinji bez vode i jela.
Hadis je Muttefekun alejhi

Mektebska ekskurzija u Jajce, Travnik i Sarajevo

Medžlis islamske zajednice Janja pred kraj svake mektebske godine, upriliči ekskurziju za svoje polaznike mekteba, tako je bilo i u subotu i nedelju 27. i 28. aprila 2019. godine kada su djeca sa svojim muallimima imala priliku da posjete i upoznaju nekoliko gradova naše zemlje.

27. aprila , u ranim jutarnjim satima, krenuli smo ka Jajcu, a tokom putovanja bilo je kratko zadržavanje u selu Ahmići, mjestu na kojem se 16.04.1993. desio genocid nad bošnjačkim civilima od strane HVO-a. U Ahmićima nas je dočekao Mahir ef. Husić, koji se kratko obratio učenicima i upoznao ih o tragediji koja je zadesila stanovnike ovog malog mjesta. Svi prepričani događaji koji su se dogodili tog kobnog dana ostavili su vrlo snažan utisak na naše učenike. Nakon kratkog kazivanja o teškom zločinu tokom agresije na našu domovinu, uputili smo se prema Jajcu.

U gradu Jajcu je upriličena posjeta poznatim Plivskim vodopadima, muzeju zasjedanja Avnoja, centru grada, starom gradu, a podne namaz smo obavili u džamiji Esme sultanije. U ovom lijepom gradu punom znamenitosti posjetili smo i Plivska jezera sa kompleksom mlinova. Uživali smo u prelijepom ambijentu i prirodi.

U nedjelju 28.04. nakon doručka po planu uputili smo se prema vezirskom gradu Travniku , obišli smo “Plave vode”, kraj Medrese smo se kratko zadržali jer je u toku njena rekonstrukcija, a podne namaz smo obavili u tek obnovljenoj lijepoj Šarenoj džamiji. Nakon obilaska Travnika, posjetili smo i naš glavni grad Sarajevo, koji je bio poslednja planirana destinacija.

U večernjim satima, sa dovom krenuli smo u našu ravnicu, našu Janju. Svi zadovoljni, kako djeca, tako i mualimi koji su ih čuvali i bili sa njima ovih dana. Ova prelijepa dvodnevna ekskurzija će nam ostati u sjećanju po lijepim utiscima.

Nadamo se uz Allahovu pomoć da ćemo se i naredne godine družiti zajedno u nekom drugom gradu naše lijepe domovine Bosne i Hercegovine. Zahvaljujemo se roditeljima na ukazanom povjerenju, i MIZ-e Janja na izdvojenim sredstvima za mektebsku ekskurziju.

Iskrena zahvala Uzvišenom Allahu koji nam je podario djecu koja uče svoju vjeru, moleći Ga da mekteb bude sastavni dio života svakog djeteta kako u našoj Janji tako i šire.

Muallimi: Kemal -ef. Gutić, Omer -ef. Jakupović, Muhamed -ef. Godušević

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh