Poslanik s.a.v.s. je rekao: Najbolji saf kod muškaraca je prvi saff, a najgori je zadnji. Najbolji saff kod žena je zadnji saff a najgori prvi.

Proučeno 30 hatmi Kur'ana i Mevlud povodom rođenja poslanika Muhammeda a.s.

Proučeno 30 hatmi Kur'ana i Mevlud povodom rođenja poslanika Muhammeda a.s.

Muslimani širom svijeta od sinoć obilježavaju dane mevluda, odnosno dan rođenja Muhammeda a.s, koji se u islamskoj tradiciji obilježava 12. rebiu-l-evvela po lunarnom, hidžretskom kalendaru. Dan mevluda je jedan od najradosnijih dana za muslimane.

Posljednji Božiji poslanik Muhamed a.s. rođen je u ponedjeljak, 12. rebiu'l-evvela, 571. godine po Isau a.s. Ove godine 12. rebiu-l-evvel je nastupio sinoć, 28. oktobra 2020. godine.

Mevlud u Džedid džamiji su proučili imami i vjeroučitelji, te članovi viber grupe “Učači hatmi”, poštujući sve mjere nadležnih organa tokom pandemije.

Naime, na inicijativu Glavnog imama, hfz. Camić Omer -ef., formirana je viber grupa sa oko trideset članova, na samom početku pandemije korona virusa u BiH. Članice i članovi su učači Kur'ana u Janji, te je svako imao za obavezu da prouči jedan džuz u sedmici, a hatma je poklanjana uoči svakog petka, u jednoj od džamija.

Od početka aprila, do danas, proučeno je 30 hatmi Kur'ana časnog, koje su poklonjene pred duše šehida, vakifa i džematlija iz Janje, a tako je i svaki učesnik proučio cijeli Kur'an, odnosno hatmu.

Iskustva učesnika i zadovoljstvo za učešće u ovom projektu, nam daju nadu da ćemo i ubuduće nastaviti sa ovom lijepom praksom. Molimo Uzvišenog Allaha da sve učesnike nagradi svojom nagradom!

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh