Ebu-Hurejre, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: Zaista, Allah ne gleda u vaša tijela, niti u vaše likove, nego gleda u vaa srca i vaša djela.
Hadis bilježi: Muslim

Mevludska svečanost u Janji

Mevludska svečanost u Janji

U povodu 12. rebiu-l-evvela 1436.h.g. koji tradicionalno obilježavamo kao dan rođenja Muhammeda, a.s., na području Medžlisa IZ-e Janja u petak, 02.01.2015.g. održan je mevludski program u Džedid džamiji. Program su izveli polaznici mekteba a svečanosti su prisustvovali i polaznici igraonice Vildan. Mevludska svečanost je nakon jacije namaza održana a gost predavač je bio profesor Behram-begove medrese u tuzli Amir ef. Hodžić. Učenjem ilahija i kasida program u Džedid džamiji uljepšali su i polaznici igraonice sa svojim recitacijama o Poslkaniku, s.a.w.s.
Ličnost Muhammeda, s.a.v.s., predstavlja savršeno uravnoteženje materije i duha, puni sklad između duše i tijela, vrline i znanja, htijenja i mogućnosti. Veličina i uspjesi Allahovog poslanika, Muhammeda, s.a.v.s., leže upravo u tome što je, inspirisan učenjem Kur’ana, znao da u ovom pojavnom svijetu nađe svoje mjesto, uskladi svoja htijenja i nastojanja s redom i zakonima koji vladaju u tom svijetu i da Allahovu Riječ najprikladnije primijeni u svom životu.
Božiji poslanik, Muhammed, a.s., je rekao: „Svi moji sljedbenici će ući u džennet, osim onih koji to odbiju.“ Neko reče: „A ko će odbiti da uđe u džennet, o Allahov poslaniče?“ „Onaj ko bude slijedio moj put ući će u džennet, a ko ne bude, taj odbija da uđe“, reče Poslanik. (Buhari)

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh