Prenosi se od Enesa ibn Malika da je Allahov Poslanik, s.a.w.s., rekao: Zemlja svakog dana s deset stvari moli i kaže: 'O sine Ademov! Šetaš se po mojim leđima, a završit ćeš u mom trbuhu. Griješiš na mojim leđima, a ispraštat ćeš u mom trbuhu. Smiješ se na meni, a plakat ćeš u meni. Raduješ se na meni, a tugovat ćeš u meni. Skupljaš blago na meni, a kajat ćeš se u meni. Jedeš zabranjeno na meni, a bit ćeš pojeden u meni. Oholiš se na meni, a bit ćeš slab u meni. Hodaš veseo po meni, a zadesit ćeš se tužan u meni. Šetaš po svijetu na meni, a bit ćeš u tmini na meni. Ideš u društvu po meni, a završit ćeš sam u meni'.

MUKABELA ZA ŽENE U ATIK DŽAMIJI

MUKABELA ZA ŽENE U ATIK DŽAMIJI

Mjesec ramazan, najsvetiji mjesec u godini, obiluje brojnim tradicijama i običajima. Jedna od neizostavnih stvari mjeseca ramazana je i mukabela.
Već treću godinu zaredom u Atik džamiji održava se mukabela za žene. U toku mjeseca ramazana, svakog dana nakon podne namaza redovne džematlijke prouče jedan džuz Kur’ana.
Mukabela je jedan poseban način da se žene okupljaju u džamiji, uče i slušaju kur'anske ajete. Nakon pručenog džuza imaju priliku poslušati njegovo tumačenje kroz koje se ističu poruke koje svaka vjernica treba da primijeni u svom životu.
Posebnu čar ovoj mukabeli daje prilika da džematlijke svojim učenjem aktivno učestvuju u ovom ibadetu i istovremeno usavršavaju izgovor kur'anskih harfova.
Ovog ramazana mukabelu po prvi put uče dvije džematlijke koje su sufaru završile pred sami početak ramazana. Jedna od njih prenosi svoje iskustvo:
„Svaki početak je težak, bude i uspona i padova. Trebalo je dosta dana kao i sabura, ali vjera u Allaha dž.š. i podrška porodice su mi pomogli u ovom velikom koraku u mom životu. Što se same mukabele tiče, prvih dana bude malo teško, malo treme i malo vremena dok se naviknete, ali onda postane puno lakše.”

Treba naglasiti da se praksa učenja Kur'ana u Atik džamiji ne završava sa završetkom ramazana. Ove vrijedne džematlijke se u toku cijele godine sastaju u džamiji dva puta sedmično, uče Kur'an, razgovaraju o vjerskim temama,druže se i razmjenjuju iskustva. Ova praksa jača svaku ženu, a ujedno i njenu porodicu jer je(duhovno) jaka žena stub uspješne porodice.

Praksa učenja mukabele je utemeljena na praksi Poslanika a.s. i Džibrila, koji bi svake godine u mubarek mjesecu Ramazanu preslušavao Poslanika a.s. dok je učio Kur'an, odnosno, ono što je do tada bilo objavljeno, dok je zadnje godine, koje je Poslanik a.s. umro, Kur'an preslušao dva puta.
Učenje mukabele s jedne strane liječi i upotpunjuje duše vjernika, a s druge strane, ramazansku atmosferu čine bogatijom i raskošnijom.

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh