Poslanik s.a.v.s. je rekao: Prvo za što će biti pitan rob na sudnjem danu jeste namaz; pa ako namaz bude dobar bit će i ostala djela, a ako nema namaza propast će mu i ostala djela.

Obilježen Dan šehida u Janji

Obilježen Dan šehida u Janji

Drugog dana Bajrama je obilježen Dan šehida u Janji. Na šehidskom mezarju Panjevi se posebno sjećamo šehida, naših najdražih iz Janje, koji su dali svoje živote za slobodu, vjeru i narod.
Program je počeo u 12:00 sati poklanjanjem proučene hatme pred duše šehida koju su proučili učači hatme iz Janje (viber grupa).
Odlukom Rijaseta Islamske zajednice od 23. januara 1995. godine, u BiH je drugi dan Ramazanskog bajrama proglašen Danom šehida, kao dan sjećanja na sve one koji su dali živote braneći porodicu, čast, domovinu i vjeru.

Događaju su prisustvovali zvaničnici MIZ Janja, predstavnici iz političkog života Bošnjaka u lokalnoj vlast, udruženja boraca i porodice poginulih.

Praksa je da se taj dan obilježava obilaskom šehidskih mezarja, posjetama šehidskim porodicama, učenjem hatme za sve šehide i podsjećanjem na njihovu žrtvu.

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh