Poslanik s.a.w.s je rekao: Najbolji od vas su oni koji su najbolji prema svojim ženama. A ja sam među vama najbolji prema svojoj ženi.

Obilježeno 10 godina rada igraonice Vildan

05.01.2019. godine Medžlis Islamske zajednice Janja je u Domu Kulture „Mula- Alija Sadiković“ obilježio 10 godina rada igraonice Vildan (mekteb za predškolski uzrast) prigodnom dječijom priredbom.

 

Sama ideja o osnivanju mekteba za predškolski uzrast sa cjelodnevnim boravkom, koji će djelovati pri MIZ Janja rodila se krajem 2008. U tom periodu osjetila se potreba da se roditeljima u Janji ponudi rješenje i mjesto na kojem će njihova djeca biti sigurna uz svakodnevnu brigu odgajateljica i gdje će im se dati prilika da u prvim godinama svog života steknu znanje o osnovama naše vjere kroz igru i učenje.

Nakon što se pokazalo da će odziv roditelja biti veliki uprava MIZ Janja je 05.januara 2009.godine zvanično donijela odluku da predškolski mekteb-Igraonica Vildan počinje sa radom.

Prva generacija polaznika brojala je oko 30 djece uzrasta od 1 godinu pa do 5,5 godina. Brigu o njima vodile su psiholog Azra Adanalić i muallima Azemina Gutić, na čelu sa upravnikom Hrustanbegović Mustafom. Mora se istaći da su u tom periodu najveću podršku igraonici pružili roditelji polaznika ali i drugi Janjarci nesebičnom materijalnom i finansijskom pomoći.

Sve do 2011. godine prostorije igraonice bile su u vakufskoj kući Džedid džamije, te godine se uređuje sprat vakufske kuće Atik džamije i Igraonica se seli u nove prostorije, sve do danas rad “Vildana” se odvija u tim prostorijama.

2012. godine ulogu upravnika preuzima Kemal ef. Gutić. Njegovim zaslugama i uz pomoć dobrih Janjaraca i dijaspore prostorije igraonice su se u ljeto 2017. godine renovirale kako bi se polaznicima priuštili što bolji uslovi za boravak.

U maju 2018. godine muallima Almedina Durgutović preuzima rukovodstvo u igraonici. Trenutno igraonica broji 34 polaznika, a brigu o njima, uz muallimu Almedinu, vode i muallime Azemina Gutić i Alma Cifrić.

Na samom početku velikom broju prisutnih obratila se muallima Almedina Durgutović, koja je istakla potrebu da roditelji budu svjesni značaja i koristi rada igraonice i samog odgoja mladih koji je jako bitna karika svakog džemata. Nakon muallime Almedine riječ je imao i prvi direktor Vildana prof. Hrustanbegović Mustafa, a zatim je uslijedio program koji su izveli polaznici igraonice. Roditelje i goste zabavili su svojim recitacijama, pjesmicama i igrokazima a njihov program su upotpunilii bivši polaznici igraonice od kojih su neki bili i prva generacija polaznika Vildana.

Na kraju priredbe prisutnima se obratio pomoćnik glavnog imama, Kemal ef. Gutić koji je pričao o projektu gradnje Centra za edukaciju i sport u bliskoj budućnosti u kojoj će biti smješten i mekteb za predškolski uzrast -obdanište.

A. Durgutović

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh