Prenosi se da je Poslanik, sallallahu 'alejhi we sellem, molio Allaha, dž.š., sljedećim riječima: Molim te za bogobojaznost i strah od Tebe i javno i tajno.

Održan stručni seminar za imame i muallime

Održan stručni seminar za imame i muallime

Stručni seminar o mektebskoj pouci po novom nastavnom planu i programu, te o ciljevima i zadacima učenja za imame i muallime Medžlisa Islamske zajednice Janja, održan je 25. i 26. septembra 2020. godine.

Seminar je organizovala vjersko -prosvjetna služba MIZ Janja u saradnji sa Upravom za vjerske poslove i Upravom za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Seminar je otvorio Glavni imam, hfz. Omer -ef. Camić, koji je poselamio sve prisutne, izrazio zadovoljstvo što smo u prilici organizovati ovakav seminar sa eminentnim stručnjacima iz oblasti odgoja i obrazovanja mektebskih polaznika.

Tokom seminara svoja izlaganja imali su doc. dr. Enes -ef. Svraka, šef odjela za mekteb i mlade Rijaseta IZ u BiH, zatim, Ismail -ef. Smajlović,
direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ-u BiH i dr. Nezir -ef. Halilović, šef Odjela za vjeronauku u Upravi za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

O nastavnom planu i programu i njegovoj primjeni, te o pedagoškoj dokumentaciji u mektebu je govorio šef Odjela za mekteb i mlade pri Upravi za vjerske poslove dr. Enes ef. Svraka.

Dr. Enes -ef. Svraka je, kroz konkretne primjere, predstavio najvažnije pojedinosti koje se mogu prepoznati u novom nastavnom planu i programu, praveći komparaciju sa dosadašnjim planom i programom i obrazlažući razloge zbog kojih se došlo do rješenja koja su na kraju i usvojena. Također je predstavio i pedagošku dokumentaciju koju treba voditi svaki muallim, stavljajući akcenat na one olakšavajuće okolnosti do kojih su došli tragajući za što boljim, kvalitetnijim, lakšim i sveobuhvatnijim načinima vođenja pedagoške dokumentacije u mektebima.

Prisutnima se obratio i direktor Uprave za vjerske poslove Ismail-ef. Smajlović, koji je pojasnio dosadašnje aktivnosti Uprave za vjerske poslove i Rijaseta IZ u kreiranju novih nastavnih planova i programa, naglasivši važnost mekteba za bosanskohercegovačke muslimane te potrebu djelovanja uključujući pozitivnu energiju, empatiju i emocije u svome radu.

– Sadržaj novog plana i programa je nepromijenjen od onoga što mi naučavamo kroz minula stoljeća. Mi naše muslimane učimo propisima o obredoslovlju i načinu kako i na koji način obaviti namaz, naučiti sure. Učimo ih vrijednostima pravde, poštenja, mudrosti i drugim univerzalnim vrijednostima, te čistom vjerovanju. Tu nema nikakvih noviteta. Ono što je novitet u ovim planovima i programima i udžbenicima jeste metodologija u pripremi i realizaciji nastave onako kako to zahtjeva naše vrijeme i naše okolnosti. Ponosni smo na činjenicu da su nove ilmihale pisali naši najbolji muallimi iz svih naših muftijstava i nisu nastali u akademskim ustanovama, ali su svakako pisani po najvišim uzusima i standardima nauke – istakao je direktor Smajlović.

Obraćajući se prisutnima, dr. Halilović je istakao da se učenje odvija po modelu, te kroz konkretan primjer sa listom papira objasnio ulogu muallima i učenika. Dr. Halilović je kroz primjere iz hadisa pojasnio preciznost u riječima Poslanika Muhammeda a.s, koji su potrebni muallimima/mama u radu sa učenicima.

Poseno je naglašena potreba za analiziranje naših postupaka u radu kroz pitanja: šta smo postigli i šta smo izostavili uraditi. Dr. Halilović je svim učesnicima podijelio po mladicu – fidem, te na slikovit način objasnio ulogu muallima u radu sa djecom.

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh