El-Egarr ibn Jesar el-Muzeni, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: 0 ljudi, obraćajte se Allahu tevbom i traženjem oprosta! Zaista, ja tevbu činim stotinu puta na dan.
Hadis bilježi: Muslim

Održana radionica za mlade iz Ahlaka – “El- Latif”

U petak 06.03. 2020. godine u Omladinskom centru u Janji, održana je radionica o Ahlaku. Tema radionice je bila Allahovo ime El-Latif- Dobri. Radionice na temu Islamskog edeba – ahlaka su projekat Mreže mladih Muftijstva tuzlanskog, a voditelj radionica je Omer -ef. Jakupović, koordinator mreže mladih MIZ Janja.

Kada kažemo da je Allah dž.š. ” El -Latif” prema svojim robovima znači da je On stalno sa nama i zna šta se dešava unutar nas, u našim mislima i osjećanjima, Njegova zaštita i Njegovo prisustvo je nježno. Nekada se desi taj jedinstveni trenutak kada vam neko kaže nešto što baš u tom trenutku želite čuti. Možda ste tužni, a vaš prijatelj vam iznenada pošalje poruku ”Želim ti samo najbolje” bez nekog posebnog povoda. Ili prolazite kroz neko iskušenje i prisustvujete predavanju i čujete predavača da govori baš o onome kroz šta prolazite: ”Ponekad vas Allah iskušava kako biste Ga dozivali”. Kako ovi ljudi znaju šta trebaju reći u određenom momentu, da vas podsjete na Allaha dž.š. kada uopšte nisu upućeni u to kako se osjećate ili kroz šta prolazite? To je od Allaha dž.š. koji je Dobri, Ljubazni i Nježni prema svojim stvorenjima. Upravo ovu temu stalno treba potencirati kod omladine kako bi im se izrazila svijest o činjenju dobrih dijela a odvraćanju od neveljalih.

Na radionici, mladi su bili podijeljeni u tri grupe. Svaka grupa je imala zadatak da napiše odgovore na određena pitanja koja se tiču samog ahlaka-morala. Nakon pronalaska odgovora svaka grupa je izlagala svoje i zajedno smo diskutovali o tome. Radionicu smo zaključili dijelom Kur'anskog ajeta:” “Trudite se! Allah će trud vaš vidjeti, a i Poslanik Njegov i vjernici”, koji ujedno treba biti moto svakom vjerniku i vjernici, posebno mladom insanu pred kojim su mnoga iskušenja.

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh