Ibn-Abbas prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: Kada bi čovjek imao punu dolinu zlata, zaželio bi da ima dvije doline, a njegova usta neće nita napuniti do prašina, a Allah prima pokajanje od onog ko se pokaje. Hadis je Muttefekun alejhi

Održana treća redovna sjednica Savjeta za vjerska pitanja Muftijstva tuzlanskog

Treća redovna sjednica Savjeta za vjerska pitanja Muftijstva tuzlanskog održana je u srijedu 5. septembra 2018. godine u Tuzli.

Sjednicom je predsjedavao muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, a prisustvovali su rukovodioci službi, kao i glavni imam i direktori ustanova Islamske zajednice na području Muftiluka tuzlanskog.

Razmatran je izvještaj o realizaciji nastavnog plana i programa i takmičenja u mektebskoj 2017/2018. godini, kao i plan mektebske i vjeronaučne 2018/2019. godine. Planirano je održavanje tematske sjednice Savjeta, kao i seminari koji će u jesenjem periodu biti organizovani za sve muallime i vjeroučitelje.

Članovi Savjeta su razmatrali i informaciju o akcijama: “Otvorimo hiljade vrata” i “Vršnjak-vršnjaku”. Ove akcije su organizovane veoma uspješno, te su tako ove godine na području Muftiluka tuzlanskog otvorena 3.853 vrata i uručeni paketi u vrijednosti 145.124,00 KM. U akciji „Vršnjak – vršnjaku“, učenici koji pohađaju Islamsku vjeronauku i mektebsku nastavu u Tuzli, Srebreniku, Gračanici i Zvorniku, za pomoć u sanaciji štete nastale tokom poplave u Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju u Tuzli, sakupili su 11.000 KM.

Zaključeno je da su obje akcije realizovane veoma uspješno, te je iskazana zahvalnost svima koji su dali svoj doprinos i učestvovali u ovome dobročinstvu.

Razmatrani su i izvještaji o akciji Kurban za Behram-begovu medresu u Tuzli, akciji Rijaseta IZ-e Kurban 2018 na području povratničkih medžlisa i informacija o realizaciji akcije prikupljanja kurbanskog mesa za potrebe narodnih kuhinja koje djeluju u okviru regionalnog odbora Merhameta Tuzla i za potrebe Međunarodnog foruma solidarnosti EMMAUS. I ove akcije su ocijenje kao veoma uspješne, te je iskazana zahvalnost džematlijama na njihovoj snažnoj podršci ovim aktivnostima.

Tokom sjednice prezentiran je i usvojen i izvještaji o aktivnostima oko organizacije hadža u 1439. h.g./2018. godini na području Muftijstva tuzlanskog.

muftijstvotz.ba

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh