Prenosi se da je Poslanik, sallallahu 'alejhi we sellem, molio Allaha, dž.š., sljedećim riječima: Molim te za bogobojaznost i strah od Tebe i javno i tajno.

ONO ŠTO JE ZA ALLAHA OSTAJE

ONO ŠTO JE ZA ALLAHA OSTAJE

Priredio: hfz. Jusuf Džafić, Kairo…

Poruka islama je zasnovana na načelima; postoje linije koje se ne smiju prelaziti. Važan koncept koji pomaže pojedincu da ostane vjeran svojim načelima jeste podsjećanje da je Uzvišeni Allah Onaj koji daje pobjedu, te da je Svemogući Allah Onaj koji upravlja svim stvarima. Radeći tako, mi se usredočujemo na načela i radimo na duže staze, bez da ohlabavimo naše vrijednosti kako bismo polučili kratkoročne rezultate.

Ovo nas dovodi do pouke da će ono što je korisno i iskreno urađeno zbog Allaha ostati. Uzvišeni Allah spominje ovo u suri Er-Rad: On s neba kišu spušta, pa doline teku prema svojim mogućnostima, i bujica nosi uzdignutu pjenu… Tako Allah daje navodi (primjer) za istinu i laž. Što se tiče pjene, ona nestaje, biva odbačena, a što se tiče onoga što koristi ljudima, to ostaje na zemlji. Tako Allah daje primjere (Kur'an, 13:17)

U ovom primjeru Uzvišeni Allah poredi ono što nije korisno sa pjenom. Na prvi pogled izgleda impresivno, pritom zauzimajući mnogo prostora, ali kada pokušate da je provjerite – nema čvrstine. Ona se ustvari ne sastoji ni od čega, te koliko se brzo pojavi, tako brzo i nestane. On takođe daje primjer istine te kaže da ona ostaje na zemlji. Istina onda ima čvrstinu. Ona ne odlazi brzo. Njeni ishodi ne nestaju nakon petnaest minuta ili sahat vremena. To je vrsta stvari na kojoj možete graditi, i što je važnije – možete zavisit od nje.

U oblasti islamistike postoje najmanje tri važna načina kako na ovo gledati. Prvi je da kada planiramo i priređujemo trebali bismo se uvijek držati naših načela. Ovo je samo po sebi dokaz našeg vjerovanja u Uzvišenog Allaha i ovisnosti o njemu. Drugi i treći su stvari na koje bismo se trebali usredotočiti kada se razvijamo kao pojedinci. Te dvije stvari su ispravno znanje i čvrsto vjerovanje. Postoje dokazi da osoba uistinu napreduje u svom odnosu prema svom Stvoritelju. Hiper i velika posjećenost nisu pokazatelji uspjeha. To ushićenje bi trebalo da bude usmjereno prema podučavanju ljudi njihovoj vjeri i ohrabrivanju istih da povećaju i unaprijede svoj odnos sa Uzvišenim Allahom. Raditi ove stvari stvari jeste usredotočiti se na ono što je probitačno i dugotrajno, stavljajući naglasak na dugoročan uspjeh. To je takođe podsjetnik na šta bismo trebali da se usredotočimo u našem vlastitom razvoju.

Neka Uzvišeni Allah da bereket (blagoslove) u svemu što radimo u ime Njega i neka nas više približi Sebi. Amin.

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh