Ebu-Hurejre, r.a., pripovijeda da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: Ko se pokaje prije nego što sunce izađe sa zapada, Allah će primiti njegovo pokajanje.
Hadis bilježi: Muslim

Otvoren Internacionalni univerzitet u Goraždu

Otvoren Internacionalni univerzitet u Goraždu

Goražde, 09. decembar 2014. – Danas je u Goraždu svečano otvoren Internacionalni univerzitet.

Uz osnivače Internacionalnog univerziteta Edinu Brutuš i prof.dr. Emira Duranovića, rektora univerziteta prof.dr. Mehmeda Avdagića i dekane četiri fakulteta pri univerzitetu, svečanoj ceremoniji otvaranja prisustvovale su i brojne zvanice i zvaničnici iz Federacije BiH, Turske i Sandžaka, predstavnici Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, na čelu s premijerom Emirom Fraštom, te predstavnici društvenog i političkog života BPK-a Goražde.

Nakon intorniranja državnih himni BiH i Republike Turske, gostima ceremonije obratio se rektor Internacionalnog univerziteta u Goraždu prof.dr. Mehmed Avdagić.

– Opredjeljenje da preuzmem ovaj veliki izazov koji nosi velike neizvjesnosti jeste motiv da ponovo dođem tamo odakle sam nekad krenuo, a svi vi ovdje ste dodatni motiv, snaga koja obećava da će ovaj projekat uspjeti. Ovo je jedna od mudrih političkih odluka koje su donesene u ovom kantonu i ja sam zbog toga zahvalan svima koji su dali svoj doprinos da ovaj univerzitet bude otvoren. Naziv univerziteta nosi internacionalnost, što znači da će on prevazići granice ne samo Goražda, već i BiH – kazao je rektor u svom obraćanju.

Prisutne zvanice pozdravio je i premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Frašto.

– Zadovoljstvo dijelim sa svim građanima BPK-a i svima prisutnima. Još dalje seže naša želja da ovaj svečani čin bude dio očekivanog razvoja istočnog dijela BiH. Vi, osnivači kojima smo ukazali povjerenje, prepoznali ste naš geopolitički uticaj, nas kao pokretače razvoja i ovo pogodno tlo za afirmaciju multikulturalizma i regionalizma kao ciljeva vaše misije. Uz efikasan obrazovni model prekvalifikacije i obuke nezaposlenih, utemeljen uz pomoć Vlade, lokalne razvojne agencije ALDI, Službe za zapošljavanje i goraždanskih privrednika i sa fakultetima koje nudi Internacionalni univerzitet, studentima će se omogućiti uključivanje u evropski prostor visokog školstva, izbor pravog zanimanja i pronalazak odgovarajućeg mjesta na tržištu rada – kazao je premijer koji je ovom prilikom iskazao zahvalnost Muftijstvu goraždanskom koje je omogućilo da se nastava fakulteta Internacionalnog univerziteta odvija u prostorijama novoizgrađenog Islamskog centra u Goraždu.

Uspješan početak rada osnivačima zaželjeli su i predstavnik vladajuće partije Turske Adil Avici, ministar prostornog uređenja FBiH Desnica Radivojević, dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH dr. Bruno Bojić, načelnik općine Goražde Muhamed Ramović, te muftija goraždanski Remzija ef. Pitić koji je iskazao veliko zadovoljstvo što će u prostorijama Islamskog centra u Goraždu biti smješten međunarodni univerzitet koji je otvoren za ljude svih nacionalnosti, iz cijelog svijeta. On je takođe iskazao zahvalnost goraždanskom privredniku Redžu Bektu za poslijeratno pokretanje privrede ovog Kantona.

Dekani fakulteta Internacionalnog univerziteta u Goraždu na kojem bi se nastava trebala početi uskoro su doc.dr. Muhamed Suljić (Fakultet zdravstvenih nauka), prof.dr. Snežana Komatina (Fakultet tehničkih nauka), doc.dr. Elvira Čekić (Fakultet edukacijskih nauka) i prof. dr. Vladimir Stojanović (Fakultet društvenih nauka).

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh